Голова уряду Нідерландів шкодує, що публічно заявив про амбіції стати генсеком НАТО

Понеділок, 11 грудня 2023, 19:12

Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Нідерландів Марк Рютте в понеділок зізнався, що шкодує про публічне оголошення своїх намірів поборотись за посаду генерального секретаря Північноатлантичного Альянсу.

Слова Рютте під час виступу в Берліні цитує Politico, повідомляє "Європейська правда".

Голова нідерландського уряду пояснив, що після перебування на цій посаді 13 років "усе ще помиляється".

"Помилкою було те, що я говорив про можливу зміну посади на генерального секретаря (НАТО. – Ред.), і я абсолютно не впевнений, що це станеться. Я не збираюся відмовлятися від своїх слів, бо я вочевидь сказав те, що мав на думці, але я не повинен був цього говорити", – вважає він.

Реклама:

За словами Рютте, ще на початку року в нього не було й думки поборотись за найвищу посаду в Альянсі, але після оголошення відставки й дочасних виборів у Нідерландах наприкінці листопада ситуація змінилась.

Прем'єр Нідерландів закликав ЄС домовитись щодо підтримки України

Він визнав, що Нідерланди за його прем’єрства тривалий час не відповідали вимогам НАТО щодо оборонних витрат, але після повномасштабного вторгнення Росії в Україну ситуація змінилась.

На питання, що Рютте робитиме в разі, якщо не зможе стати генсеком Альянсу, він відповів: "Я все ще викладаю дві години на тиждень як хобі... І якщо з НАТО не вийде, що все ще можливо, то, певно, я візьмуся за щось подібне (за викладання. – Ред.)".

За даними ЗМІ, Марк Рютте є впевненим фаворитом на посаду наступного генерального секретаря Північноатлантичного альянсу попри перемогу ультраправої Партії свободи на парламентських виборах.

Крім Рютте, зацікавленість у посаді генсека НАТО висловлювали міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш і прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

Детально про це – у статті "ЄвроПравди" Все про "конкурс" в Альянсі та його ймовірного переможця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: