Прем’єр Нідерландів оптимістичний щодо погодження всіма країнами ЄС 50 млрд євро для України

Четвер, 1 лютого 2024, 10:28

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що налаштований оптимістично щодо розблокування фінансування для України в обсязі 50 млрд євро.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у Брюсселі журналістам перед початком спеціального саміту лідерів ЄС, які обговорять це питання.

"Я вірю, що ми маємо дійти згоди сьогодні між 27-ма країнами, включно з Угорщиною. І я обережно оптимістичний, що ми зможемо це зробити разом з Будапештом", – зазначив Рютте.

За його словами, наразі щодо цього питання є багато перемовин, але остаточно ще нічого не вирішено.

Реклама:
Прем’єр Бельгії впевнений, що всі країни ЄС погодять 50 млрд євро для України

"Неможливо вникнути в кожне побажання (угорського прем'єра) Віктора Орбана, тому що в мене є свої власні побажання, які... набагато цікавіші. Зрештою ми якось повинні знайти рішення, і я сподіваюся, що ми зможемо це зробити сьогодні", – резюмував Рютте.

Нагадаємо, раніше Орбан підтвердив, що минулої суботи Будапешт направив до Брюсселя компромісну угоду щодо розблокування фінансування ЄС для України в обсязі 50 млрд євро.

За його словами, компроміс полягає у тому, що фінансування Україні виділятиметься за умови, "якщо ви гарантуєте, що кожного року ми будемо вирішувати, чи будемо продовжувати надсилати ці гроші, чи ні". Тобто, по суті, це означає можливість для Угорщини щорічно блокувати допомогу.

За даними ЗМІ, лідери Євросоюзу запропонують внести у рішення саміту ЄС ідею проводити щорічні обговорення запланованого пакета допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро, щоб заручитись підтримкою Угорщини у затвердженні виділення коштів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: