Місія із захисту повітряного простору країн Балтії тимчасово перебазується до Латвії

Вівторок, 27 лютого 2024, 08:37

У суботу, 2 березня, на військовій авіабазі Національних збройних сил Латвії (НЗС) "Ліелварде" відбудеться урочиста церемонія відкриття місії НАТО з патрулювання повітряного простору країн Балтії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

За даними НЗС, протягом наступних дев'яти місяців Латвія візьме на себе обслуговування місії НАТО з патрулювання повітряного простору країн Балтії, оскільки в цей час на авіабазі в Емарі (Естонія) відбуватиметься модернізація аеродрому. Ремонтні роботи в Емарі торкнуться покриття аеродрому та інженерних систем.

Повітряний простір країн Балтії наразі патрулює військова авіація Німеччини. Місія повітряної поліції НАТО в країнах Балтії здійснюється з Литви та Естонії.

Реклама:

З 2004 року патрулювання ведеться з авіабази Шяуляй у Литві, але з 2014 року місія підтримки ведеться і з бази Емарі в Естонії. Уперше ротація місій відбуватиметься в Латвії.

У Міністерстві оборони Латвії пояснили, що поки Росія продовжує війну в Україні, винищувачі союзників, дислоковані в країнах Балтії, повинні не тільки реагувати на можливі порушення російськими військовими літаками повітряного простору країн Балтії, а й патрулюють повітряний простір поблизу російсько-білоруського кордону.

Також у Міністерстві оборони попередили про те, що найближчим часом жителі Латвії будуть частіше бачити і чути літаки союзників у повітряному просторі Латвії.

Раніше повідомляли, що у 2023 році військово-повітряні сили НАТО в Європі понад 300 разів піднімались у повітря для перехоплення російських військових літаків, які наближались до повітряного простору Альянсу, причому більшість перехоплень відбувалась над Балтійським морем.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну НАТО значно посилив свою протиповітряну оборону на східному фланзі, в тому числі за рахунок збільшення кількості винищувачів, спостережних літаків і наземних засобів протиповітряної оборони.

Після неодноразових російських ударів по українській інфраструктурі, розташованій дуже близько до кордону НАТО, члени Альянсу перекинули додаткові винищувачі до Румунії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: