Першим міністром Північної Ірландії уперше стала ірландська націоналістка

фото
Субота, 3 лютого 2024, 17:48

У суботу парламент Північної Ірландії вперше призначив ірландську націоналістку, представницю партії "Шинн Фейн", першим міністром.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

Партія "Шинн Фейн", як виступає за об’єднання з Ірландією, висунула кандидатуру Мішель О’Ніл на пост першого міністра, оскільки отримала найбільшу кількість місць на парламентських виборах у травні 2022 року.

 
фото: getty images

Це призначення відбулося після того, як пробританський суперник "Шинн Фейн", Демократична юніоністська партія (ДЮП), формально припинила дворічний бойкот коаліційного уряду. Це сталось після того, як цього тижня вона уклала угоду з британським урядом про пом'якшення торговельних суперечностей.

Реклама:

"Це історичний день, який знаменує собою новий світанок. Я буду служити всім однаково і буду першим міністром для всіх", – сказала 47-річна О'Ніл у своїй промові під час вступу на посаду. 

О'Ніл не згадувала прямо про об’єднання з Ірландією в інавгураційній промові, яка була зосереджена на питаннях примирення та економічних.

О'Ніл і президентка "Шинн Фейн" Мері Лу Макдональд представляють нове покоління політиків "Шинн Фейн", які не брали безпосередньої участі в кривавому конфлікті між ірландськими націоналістами, які прагнуть об'єднаної Ірландії, і пробританськими юніоністами, які бажають залишитися у складі Сполученого Королівства.

Як колишнє політичне крило Ірландської республіканської армії (ІРА), "Шинн Фейн" довго уникала політичного істеблішменту по обидва боки кордону. Зараз це найпопулярніша партія в Ірландії напередодні виборів, що відбудуться наступного року.

Посаду заступника першого міністра, яка за системою поділу влади в Північній Ірландії має такі ж повноваження, як і перший міністр, але меншу символічну вагу, обійме член ДЮП Емма Літтл-Пенгелі.

Дотепер посади першого міністра у Північній Ірландії обіймали винятково представники ДЮП.

Про те, як Brexit загострив напругу у Північній Ірландії, дивіться у розмові з експертом Олександром Краєвим, або читайте у статті Ірландський глухий кут: як Борис Джонсон створив проблему для Британії та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: