Фінляндія закликає ЄС відреагувати на використання Росією міграції як зброї

Четвер, 14 березня 2024, 16:36

Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен закликала Євросоюз виробити спільну відповідь на використання Росією міграції до ЄС як зброї.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Bloomberg.

Валтонен заявила на пресконференції зі своїм польським колегою Радославом Сікорським у Гельсінкі про необхідність спільної європейської відповіді на проблему. За її словами, в Європі існує "значна політична підтримка цього питання".

"Ми бачимо зовнішню силу, яка вороже налаштована до нас та використовує цивільне населення з третіх країн. Ми повинні мати ефективну відповідь на це", – зазначила Валтонен, кажучи про гібридні спроби РФ спровокувати міграційну кризу.

І Фінляндія, і Польща зіткнулися з потоком мігрантів на своїх кордонах, у той час як російська та білоруська влади допомагають доїхати мігрантам до кордонів.

Раніше фінські правоохоронці заявили, що серед тисяч мігрантів, які потрапили в країну через російський кордон за останні місяці, може бути кілька десятків потенційно небезпечних осіб.

Нагадаємо, Фінляндія пішла на безпрецедентний крок і повністю закрила КПП на сухопутному кордоні з Росією з 30 листопада через те, що російські прикордонники почали безперешкодно випускати на виїзд людей без шенгенських віз.

А тим часом у мережах сприяння нелегальній міграції взялися рекламувати фінський кордон як "легкий шлях до Європи" ("ЄвроПравда" розповідала про це у статті "Фінляндія тримає оборону").

У МВС Фінляндії казали, що мають інформацію про перебування на території Росії неподалік від кордону тисяч мігрантів, які очікують нагоди перейти кордон з настанням весни. 

Фінський уряд готує законопроєкт про посилення безпеки кордонів і боротьбу зі спробами Москви чинити тиск на Фінляндію у формі інструменталізованої міграції.