Зеленський: Спроби торговельного сепаратизму в Європі послаблюють континент

Новини — Четвер, 21 березня 2024, 21:03

Президент Володимир Зеленський у зверненні до лідерів ЄС закликав припинити тиск на Україну в питаннях торгівлі.

Як пише "Європейська правда", про це він заявив під час відеозвернення до учасників саміту ЄС, текст виступу наводить пресслужба президента.

"Ми в Україні не можемо змиритися з тим, що постійним тлом для російського терору став тиск на нашу державу в питаннях торгівлі", – сказав Зеленський.

Він наголосив, що зараз питання торгівлі, зокрема продовження режиму лібералізації торгівлі із Євросоюзом, – це питання не просто тих чи інших товарів, а здатності України вистояти проти російської агресії.

Реклама:

"Будь-яка наша втрата в торгівлі – це втрата ресурсу, який зупиняє Росію", – заявив президент.

Він зазначив, що Європа тільки виграє від співпраці з Україною та від українських економічних можливостей, які стабілізують сусідні з Європою частини світу.

"Втім, ми бачимо, що досі, на жаль, не обмежений російський доступ на аграрний ринок Європи. І коли українське зерно викидають на асфальт чи залізничну колію, у Європу все одно везуть російську продукцію, а також товари з підконтрольної Путіну Білорусі. Це нечесно", – сказав Зеленський.

"Ще більш нечесно, коли хтось намагається зламати системні торговельні рішення, які працюють не перший рік і працюють в інтересах сили всієї Європи. Спроби торговельного сепаратизму всередині Європи послаблюють увесь континент", – додав він.

Наприкінці січня Єврокомісія офіційно запропонувала ще на рік продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЄС, водночас включивши туди запобіжники для агропродукції, чого вимагали декілька країн Євросоюзу.

Але ця пропозиція не задовольнила фермерів у країнах ЄС, що межують з Україною, які почали акції протесту – зокрема у Польщі

Читайте також: Торгівля з компромісом: на яких умовах Україна збереже вільний доступ до ринку ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: