3 жовтня 2014

Новини
18:49
Shell призупинила співпрацю з "Газпром нафтою"
18:01
Литва запропонує Європі своєрідний "план Маршалла" для України
Литовський Сейм виступив з ініціативою створити спільний фонд військової допомоги Україні, до якого країни-члени ЄС зможуть добровільно вносити від 1% до 3% від грошей, які виділяються їм зі структурних фондів Євросоюзу. Відповідний документ планують представити лідерам кран-членів ЄС у грудні цього року.
17:59
Каталонія не відмовиться від референдуму про незалежність
Уряд Каталонії має намір проводити референдум про незалежність навіть попри заборону Конституційного суду Іспанії.
17:31
Польський євродепутат: Крим був окупований Україною
Окрім того, за його словами, абсолютно все одно, чи відійде Донбас Росії, чи ні.
17:17
Меркель застерегла Росію від втручання у внутрішні справи України
Канцлер ФРН Ангела Меркель застерегла Росію від спроб заперечити право сусідніх держав самостійно обирати шлях свого розвитку. Особливо необхідною є підтримка сусідніх із Євросоюзом країн, які поділяють західні цінності та хочуть іти своїм власним шляхом. Прикладами таких країн є Україна, Молдова та Грузія.
17:08
Венеціанська комісія вже отримала "люстрацію". Рішення очікують у грудні
"Щойно отримали запит від Моніторингового комітету (МК) ПАРЄ щодо експертизи українського законодавства. Наразі там один закон - про люстрацію", - заявив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт.
17:05
Британських чиновників "переселять" з центру Лондона
Британська влада має намір скоротити кількість урядових будівель у центрі Лондона на 80%. В уряді планують перемістити офіси половини держслужбовців до більш дешевих кварталів міста.
16:02
Швеція готова визнати Палестинську державу
Новопризначений уряд Швеції визнає Палестинську державу, ставши першою великою європейською державою, яка пішла на цей крок.
15:32
Джо Байден: США змусили ЄС ввести санкції проти Росії
США взяли на себе роль лідера в цьому питанні. Президент наполягав на цьому, а іноді йому доводилося ставити Європу у незручне становище для того, щоб вона вжила необхідних заходів для того, щоб змусити Путіна заплатити
14:54
МЗС Словаччини: ми продовжимо постачати газ в Україну
Словаччина надалі буде продовжувати постачати газ в Україну та доставляти їй сировину у рамках так званого реверсу, попри те, що Росія зменшила наполовину постачання газу в країну.
14:39
Росія заборонила в'їзд відомим латишам
Персонами нон грата оголошені колишній генеральний прокурор, директор Бюро захисту Сатверсме Яніс Майзітіс, юрист, депутат Сейму, голова парламентської підкомісії з політики кримінального права Андрій Юдін ("Єдність"), а також режисер Алвіс Херманіс.
14:26
Опитування: більшість росіян вважає, що Захід прагне принизити Росію санкціями
71% громадян Росії вважає, що Захід хоче принизити та ослабити РФ посиленням санкцій, а 67% опитуваних каже, що обмежувальні заходи вигідні США.
13:59
Новий прем'єр Польщі: я відповідаю за поляків, а не за громадян іншої країни
Новий прем'єр-міністр Польщі Ева Копач підтвердила свою прагматичну позицію щодо України і заявила, що не бажає публічно обговорювати питання продажу Києву зброї: "Я - прем'єр Польщі і відповідаю за 38 млн поляків, а не громадян іншої національності в іншій країні".
13:34
Європарламент детальніше розгляне кандидатуру комісара з енергетики
Юридичний комітет Європарламенту проведе засідання 6 жовтня для того, щоб детальніше розглянути фінансову декларацію кандидата на посаду єврокомісара з енергетики Мігеля Аріаса Каньєте.
13:17
Президент ПАРЄ: без люстрації ви не зміните систему
"У вас не було справжнього правосуддя, суди були корумповані, а олігархи у владі вирішували, які закони мають бути ухвалені… Люди, які працювали в цій системі, звикли до неї. І люстрація дозволить розірвати цей зв’язок", - сказала Анн Брассьор.
13:13
35 послів ОБСЄ прибудуть до України наступного тижня
5 жовтня розпочинається регіональна поїздка в Україну групи ОБСЄ у складі 35 послів. Під час програми планується протягом 6-7 жовтня проведення зустрічей у Києві, а увечері 7 жовтня група вирушить до Одеси, де працюватиме до першої половини дня 8 жовтня.
13:09
МЗС Польщі: Думаючи про інтереси РФ, ми забуваємо про європейські
"Ми попали в дискусію, ініційовану Росією, про її інтереси, які ми повинні приймати до уваги. Проте ніхто не задає питання щодо європейських інтересів, які Росія також повинна поважати", - зазначив керівник відділу по співпраці з Україною та Молдовою МЗС Польщі Міхал Хаброс.
12:51
Перші два безпілотники від ОБСЄ прибудуть в Україну 5 жовтня
Спочатку до України надійдуть два безпілотних літальних апарата, а також спеціальна станція.
12:45
РФ схвалила кредит Білорусі в $10 млрд
Російський уряд схвалив надання Білорусі кредиту в розмірі до $10 млрд на будівництво атомної електростанції. Кошти будуть спрямовані на фінансування вартості контракту у російського генерального підрядника.
12:45
Британії пропонують ігнорувати Страсбурзький суд та вийти з Ради Європи
Велика Британія може вийти з Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ), і відповідно, з Ради Європи. Згідно з новим законом про права, депутати Палати громад зможуть накладати вето на будь-які рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).
12:18
Україна купуватиме норвезький газ
За неофіційними даними, контракт підписаний минулого тижня з норвезькою державною нафтовою компанією Statoil.
11:54
Ми маємо бути готові, що РФ порушить домовленості щодо асоціації - МЗС
Як зазначив заступник департаменту з питань євроінтеграції МЗС України Володимир Бачинський, інтерес Росії щодо відтермінування ЗВТ пов'язаний радше з політичними, а не з економічними питаннями.
11:39
"Газпром" скоротив поставки газу в Румунію
11:25
Євродепутат: Не має бути торгів, хто дасть більше - ЄС чи Росія
"Наше партнерство зі східними сусідами і не тільки не повинне зводитися до того, що ЄС буде когось вмовляти чи змушувати", - зазначив депутат Європарламенту від Польщі Кшиштоф Хетман.
11:15
У Швеції призначено новий уряд
3 жовтня у парламенті новопризначений прем'єр-міністр королівства Стефан Льовен назвав імена нових міністрів.
11:05
У "Газпромі" мають сумніви щодо законності реверсу газу з Європи в Україну
Польща, Угорщина і Словаччина в 2014 році експортували на Україну 1,7 млрд кубометрів газу, ймовірно - російського. "Є всі підстави стверджувати, що в Україну постачається російський природний газ, призначений не українським, а європейським споживачам, як правило, за схемою так званого "віртуального" реверсу, але з демонстрацією переміщення газу через кордон Україна-ЄС. Правомірність такої схеми виглядає сумнівною", - заявив заступник голови правління ВАТ "Газпром".
10:47
Франція прийме рішення щодо "Містралів" до кінця місяця
Франція може прийняти рішення про поставку військових кораблів "Містраль" в Росію до кінця поточного місяця і тільки за умови припинення вогню в Україні.
10:29
Міністр юстиції Фінляндії: підписання угоди з атомної енергетики з РФ є законним
Міністр юстиції Фінляндії Яаако Йонка визнав законними дії міністра економіки республіки Яна Ваппавуорі під час підписання угоди про будівництво АЕС спільно з російським "Росатомом".
09:43
У Ганновері відбудуться урочистості з нагоди Дня німецької єдності
3 жовтня у ФРН відзначається національне свято - День німецької єдності. Основні урочисті заходи відбудуться цього року в Ганновері.
09:40
Швеція може відмовитися від розвитку атомної енергетики
Швеція найближчим часом може відмовитися від подальшого будівництва АЕС, оскільки новий уряд оголосив про створення коаліційної угоди про відмову від розвитку атомної енергетики.
09:24
Лондон обіцяє ратифікувати Угоду про асоціацію у найближчі місяці
Питання про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС буде винесене на обговорення у парламенті Великої Британії у найближчі місяці.
09:13
Держдеп США закликає Центральну Європу до солідарності з Україною
Уповноважений Держдепартаменту США у справах Східної та Центральної Європи Вікторія Нуланд закликала країни Центральної Європи до солідарності з Україною.
09:02
Закон про люстрацію все ж пішов у "Венеціанку". Разом з ним – два інших
"Я передав звернення у Венеціанську комісію. Йдеться про три закони, які були ухвалені 16 вересня – закони про люстрацію, про "автономію" та про непереслідування", - заявив Шеннах ЄвроПравді.
08:49
Прем'єр Норвегії: Путін не може завдати збитків європейській економіці
Європі не варто боятися економічних наслідків через погіршення стосунків з президентом Росії Володимиром Путіним. Російська економіка не настільки потужна щоб мати значний вплив на європейську
08:34
Новий генсек НАТО вже хоче покращити відносини з Росією
"Я не відчуваю протиріччя між сильним НАТО з передбачуваною та жорсткою політикою, та намаганнями побудувати більш конструктивні відносини з Росією", - підкреслив генсек альянсу.