Чи насправді нова коаліція взяла курс на асоціацію з ЄС?

Середа, 19 листопада 2014, 17:54 — Любов Акуленко, "Сильніші разом!"

В п’ятницю був оприлюднений другий варіант Коаліційної угоди, доопрацьований з урахуванням пропозицій громадськості та бізнесу.

Частина, яка стосується зобов’язань України за Угодою про асоціацію, прописана досить "грамотно", і що найважливіше – містить пункти щодо виконання зобов’язань в рамках зони вільної торгівлі (ЗВТ).

І це попри те, що формально ми "відклали" застосування ЗВТ до 2016 року – під  тиском Росії.

Ці пункти коаліційної домовленості потребують окремої уваги та коментаря.

На перший погляд, в "галузевій" частині Коаліційної угоди – тій, що містить перелік та опис реформ, –  нічого про асоціацію з ЄС не написано.

Але це – лише на перший погляд.

Річ у тім, що перетворення, які Україна зобов’язалась здійснити в рамках асоціації з ЄС, не виділені в Коаліційній угоді окремим блоком. Натомість вони "вмонтовані" у блок "внутрішніх" реформ.

Це – правильний крок, який показує розуміння учасниками коаліційних переговорів самого предмету асоціації. Адже ключова складова Угоди про асоціацію – це "внутрішні" реформи, а не дипломатичні відносини з ЄС, як чомусь багато хто вважає .

В коаліційній угоді є п’ять блоків, які безпосередньо стосуються ЗВТ.

Це – реформа державних закупівель, антимонопольної сфери, сприяння міжнародній торгівлі в сфері сільського господарства та промислових товарів, а також полегшення проходження митниці.

1.
Попри те, що цього року були прийняті прогресивні закони у сфері державних закупівель, у нас й далі збільшується кількість "винятків".

В цих винятках закупівлі дозволено проводити поза офіційними процедурами – без реального конкурсу, без оприлюднення всіх документи, необхідні для проведення тендеру тощо.

Але для того, щоб наші виробники отримали доступ до європейського ринку закупівель, Україна, згідно з Угодою, зобов’язана виправити недоліки у внутрішній процедурі.

2.
Нам також необхідно створити прозорі правила в діяльності Антимонопольного комітету. Він не повинен працювати як "каральний" орган, який накладає необґрунтовані штрафи на бізнес, щоб наповнити бюджет.

Реформований АМК має слідкувати за прозорою конкуренцією на ринку.

Найперша вимога експертів та європейських партнерів – прозорі і зрозумілі правила накладання штрафів на компанії за порушення конкуренції. Зараз вони дуже розмиті і створюють широке поле для маніпуляцій.

3.
Щоб наші сільськогосподарські товари експортувалися на ринок ЄС, необхідно й надалі приймати європейське законодавство (про державний контроль за харчовими продуктами, про інформування споживачів стосовно властивостей харчових продуктів, щодо кормів, щодо ветеринарних перевірок на кордоні).

4.
 Для промислових товарів необхідно прийняти закон про технічні регламенти, які так і не ухвалила попередня Рада.

5.
І наостанок, для вільної торгівлі має ефективно працювати митниця.

Для експортерів та імпортерів, які не порушують законодавство, слід передбачити спрощену процедуру проходження митного кордону.

Треба також виконувати на практиці норми європейського законодавства, які вже давно прийняті, а не перетворювати їх на додаткові  джерела корупції (адже у нас вже сумний приклад імітації створення Єдиного вікна. Єдине вікно по-українськи – це коли підприємець, замість того, щоб отримати необхідні документи в одному місці – вимушений як і раніше обходить всі інстанції, які просто сидять в одному приміщенні).

* * * * *

Отже, в оприлюдненому варіанті Коаліційній угоди чітко прописані завдання, як вирішити проблеми в зазначених блоках, забезпечивши дійсно вільну торгівлю з Євросоюзом.

Тож майбутні учасники Коаліції висловили готовність вказані виклики долати – принаймні, декларативно.

Єдине, чого в тексті немає – це пункту, який зробить законопроекти в цих сферах першочерговими та дасть їм зелене світло.

Для прикладу, в Польщі закони, які стосувались асоціації, розглядались за прискореною процедурою.

Якщо ми справді хочемо ефективно імплементувати домовленості з ЄС та допомогти нашому бізнесу відчути реальні переваги від створення Зони вільної торгівлі, коаліція має напрацювати і застосовувати саме такий механізм, що надасть пріоритет виконанню Угоди про асоціацію.

Автор:

Любов Акуленко,
координатор Інформаційної кампанії
"Сильніші разом!"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: