Проект Європа, рецепт на десятиліття: польський погляд на майбутнє ЄС та України

П'ятниця, 4 серпня 2017, 08:04 — , Інститут східноєвропейських досліджень, Варшава
Фото: forum-ekonomiczne.pl

"Проект Європа. Рецепт на наступні десятиліття" – під таким гаслом у польському місті Криниця-Здруй відбудеться Економічний форум  найбільший у Центральній та Східній Європі. І що дуже важливо  з минулого року особлива увага форуму була присвячена саме Україні. Цього року, обіцяють організатори, цей фокус залишатиметься незмінним. 

"Європейська правда" буде інформаційним партнером заходу.

* * * * *

Місто Криниця-Здруй, невеликий гірський курорт, розташований в польських Бескидах, відомий з XVIII століття своїми мінеральними джерелами. Криниця сповнена визначних туристичних пам'яток, які приваблюють відвідувачів протягом практично усього року.

Після започаткування Економічного форуму Криницю часто називають "польським Давосом" на честь швейцарського альпійського курорту, відомого своєю зимовою конференцією, де збирається світова еліта бізнесу і політики.

Вперше Економічний форум у Криниці відбувся 25 років тому. Нинішня зустріч буде двадцять сьомою.

Від самого початку захід задумувався як міжнародний проект, спрямований на стимулювання співпраці країн Центральної та Східної Європи. Конференція мала полегшити економічні контакти, сприяти європейській інтеграції та створити додаткові можливості для діалогу і обговорення цікавих і актуальних тем.

У дебатах форуму зазвичай брали участь президенти і глави урядів, провідні політики регіону, міністри, комісари ЄС, парламентарі, а також бізнесмени, представники найбільших і швидко зростаючих компаній "нової Європи". У Криниці також зустрічалися видатні вчені, ректори університетів, лідери громадської думки та митці.

Високий рівень гостей, різноманітність точок зору, представлена ​​в ході обговорення, стали магнітом для громадського інтересу. Протягом минулих років кількість учасників стрімко зросла і зараз регулярно перевищує 3000 осіб. 

Організатори Економічного форуму вміло використовують зручне розташування курорту - недалеко від кордону зі Словаччиною та Україною, недалеко від Угорщини, Чехії та Австрії, заохочують також брати участь у заході гостей із Західної Європи, країн Балтії, Росії та Білорусі.

Від початку Україна була одним з найважливіших партнерів і учасників Економічного форуму в Криниці.

Багато разів захід відвідували українські президенти і прем'єр-міністри, які отримали тут добру нагоду представити своїм європейським колегам точку зору Києва з ключових питань. У криницьких дискусіях також регулярно брали участь українські міністри і парламентарі.

Також серед переможців найважливіших криницьких нагород можна знайти українські прізвища. Так, "Людиною року" ставали Віктор Ющенко (1999 року за досягнення на посаді голови Національного банку України) і Юлія Тимошенко (2005 року після успіху "Помаранчевої революції").

Почесним дипломом для найкращої неурядової організації Центральної і Східної Європи відзначено київський Центр імені Разумкова. А торік спеціальну нагороду форуму отримав історик Ярослав Грицак. Серед криницьких лауреатів були також Євромайдан та голова ФФУ Григорій Суркіс.

Слід відзначити особливий рівень присутності України у 2016 році.

У зустрічі прем'єр-міністрів країн Вишеградської групи (Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини) статус спеціального гостя отримав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. У своїй промові він підкреслив, що Україна не хоче і не може відмовитися від зусиль на користь приєднання до європейської спільноти. 

У торішньому форумі також взяли участь віце-прем'єр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, численні парламентарі, представники регіонів і міст. У Криниці був також широко представлений бізнес.

Загалом торік українським питанням було присвячено понад п'ятнадцять панельних дискусій.

Найбільший інтерес учасників Форуму викликали розмови про українську децентралізаційну реформу, енергетичну політику, ситуацію кримських татар, прикордонне співробітництво та можливість створення нового "Плану Маршалла" для України.

Українські питання не зникнуть і з порядку денного цьогорічного, 27-го Економічного форуму, котрий відбудеться в Криниці 5-7 вересня. Організатори очікують приїзду першого заступника прем'єр-міністра України Степана Кубіва, міністрів та їхніх заступників, групи українських парламентарів і самоврядників з областей, найбільш зацікавлених у польсько-українському співробітництві та європейській інтеграції.

27-й Економічний форум у Криниці-Здруй пройде під гаслом "Проект Європа. Рецепт на наступні десятиліття".

Структура програми схожа на минулорічні: шість пленарних сесій за участю найважливіших гостей, в тому числі президентів і прем'єр-міністрів країн нашого регіону, а також близько 200 дискусій та інших заходів. Програма складається з тематичних блоків, таких як міжнародна політика, інвестиції та розвиток, макроекономіка, ЗМІ та інформаційна безпека, нова економіка, суспільство, безпекова політика, енергетика, інновації, охорона здоров'я, Європа Карпат, форум польської діаспори, форум регіонів тощо.

Серед тем панельних дискусії, котрі матимуть відношення до України, варто звернути увагу на декілька: "Європейська стратегія для Карпат - нова якість прикордонного співробітництва", "Міжрегіональна громадська дипломатія - партнерство міст і регіонів на міжнародному рівні", "Перед черговим розширенням Євросоюзу і НАТО на схід. Як запевнити безпеку і можливості розвитку країнам Східної Європи?", "Польща - Україна. У пошуках нової моделі партнерства і співробітництва", "Україна 2014-2017: прогрес і розчарування", "Трудові мігранти з України на європейському ринку праці", "Гібридні війни Російської Федерації проти України, країн Балтії та Польщі. Як протидіяти?" та багато інших.

Серед спікерів будуть дуже цікаві доповідачі як з Польщі і України, так і з інших європейських країн.

Організатори конференції – варшавський "Інститут східноєвропейських досліджень" та Малопольське воєводство, на території якого знаходиться містечко Криниця-Здруй, – щиро запрошують гостей з України взяти участь у заході.

Вони сподіваються, що 27-й Економічний форум стане доброю нагодою для політиків, бізнесменів, експертів та громадських активістів для обміну думками щодо того, як вирішити непрості питання, що їх сучасність поставила перед європейцями в 2017 році.

Зареєструватися та акредитуватися на форум можна до 14 серпня за посиланням

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: