Сікорський може зайняти місце Кетрін Ештон?

Понеділок, 23 червня 2014, 13:03

Глава МЗС Радослав Сікорський – найбільш вірогідний кандидат на пост Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки, котрий наразі обіймає баронеса Кетрін Ештон. Про це повідомляє Euobserver з посиланням на власні джерела.  

Його репутація була підмочена в касетному скандалі в Польщі, однак, тим не менш, він залишається оним з головних кандидатів.

Польща наразі посилає неоднозначні сигнали стосовно номінування Сікорського на цей пост.

Так, в офіційному коментарі речник Сікорського заявив, що "міністр Сікорський не є офіційним кандидатом на пост Верховного представника ЄС".

В той же час, польський диплом, котрий говорив на правах анонімності, зазначив, що посада Верховного представника не така приваблива, як може здатися. Так, він зауважив, що країни-члени ЄС використовують зазвичай цього посадовця як "цапа-відбувайла", коли щось відбуваться не так, як вони хотіли. Він також додав, що Польща повинна позиціонувати Сікорського як "сильний, незалежний" голос в Раді ЄС і номінувати на відповідну посаду в Єврокомісії.

З іншого боку, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск назвав Сікорського "природнім кандидатом" на посаду Верховного представника.

Цікаво, що сам Сікорський почав вивчати французьку, тим самим заявивши свій інтерес від отриманні цієї посади.

Інший польський дипломат також повідомив, що "заяви Сікорського щодо російської кризи були стриманими і по суті, незважаючи на те, що вони заторкали Польщу дуже емоційним чином".

Посилаючись на недавні поїздки Сікорського з французьким та німецьким главами МЗС до України та Росії, дипломат додав: "Він не висловлював польську точку зору, тільки європейську ... Він врегульовує кризу, використовуючи європейські інструменти, і, працював, щоб знайти спільну позицію ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: