ЄС вже готовий чекати ратифікації до вересня. В Києві - схожі плани

Вівторок, 8 липня 2014, 22:11

Європейські дипломати, які раніше наполягали на потребі ратифікації Угоди про асоціацію до кінця серпня, змінили позицію і тепер кажуть, що крайнім строком є вересень.

Про це повідомляє агентство "Iнтерфакс-Україна" з посиланням на високопоставленого європейського дипломата.

"Передбачається, що автономнi торговельнi преференції (режим торгівлі з ЄС, діє до 1 листопада) має бути замiнено Угодою про асоцiацiю. Для цього ратифiкацiя та повiдомлення про неї (процедура нотифікації - Європравда) мають вiдбутися найпiзнiше у вереснi", - сказав спiврозмовник агентства.

Як відомо, потреба ратифікації угоди у Верховній раді є єдиною перепоною для початку застосування торговельної частини Угоди про асоціацію. Молдова, що підписала угоду одночасно з Києвом, вже виконала цей етап. Однак Україна не поспішає з його виконанням - президент Петро Порошенко досі не передав документ в Раду.

Українські дипломати посилаються на те, що вони встигнуть у встановлений строк.

Співрозмовник Європейської правди в керівництві МЗС у вівторок, 8 липня, також наголосив, що крайнім терміном завершення процедури встановлено "кінець вересня" і це відповідає домовленості з ЄС.

"Якщо ми робимо це (ратифікацію та нотифікацію про неї) у вересні, то встигаємо пройти разом з Брюсселем всі процедури до завершення режиму автономних торгівельних преференцій", -- сказав дипломат, припустивши, що Угоду буде ратифіковано саме в ці строки.

Як повідомляла ЄвроПравда, раніше Брюссель здійснював тиск на Київ з метою примусити його ратифікувати документ ще влітку.

Зокрема, керівник управління програм допомоги в представництві ЄС в Україні Ендрю Разбаш заявляв, що у випадку, коли процедуру буде відкладено до вересня, Київ може втратити преференції в торгівлі з ЄС. За попередніми прогнозами ЄС, це призвело б до того, що протягом листопада українські товари при експорті в ЄС мали б обкладатися підвищеним митом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.