Російські банки, що потрапили під санкції, просять про держпідтримку

Четвер, 7 серпня 2014, 13:10

Газпромбанк і РСХБ просять про державну підтримку у зв'язку із санкціями.

Про це повідомляють Ведомости.

Близько 100 млрд руб. просить РСХБ, уточнює один із федеральних чиновників. З недавнього проекту постанови уряду випливає, що держава купить префи РСХБ на 25 млрд руб., конвертувавши кредит Зовнішекономбанку (ВЕБ).

Крім того, держбанк розраховує восени отримати від держави ще близько 50 млрд руб. в капітал за рахунок додаткової емісії, говорить джерело, близьке до керівництва банку. Таку ж суму називає федеральний чиновник.

Цим апетити РСХБ не обмежуються: банк розраховує ще й на заміщення фондування, кажуть держбанкір і чиновник з апарату уряду. Зовнішні запозичення РСХБ становлять $8,7 млрд, або 20% пасивів - найвищий рівень серед держбанків.

Зрозуміло, що компенсувати банкам відсутність зовнішнього фондування доведеться, але грошей в бюджеті немає, і єдине джерело фінансування - Фонд національного добробуту, констатує один з чиновників. Але він додає, що ресурси фонду теж обмежені, і він призначався для інших цілей.

Газпромбанк під час кризи отримав від Зовнішекономбанку  90 млрд руб., вже конвертував частину (50 млрд руб.) в акції (10,2%) і тепер розраховує конвертувати решту в капітал першого рівня, стверджує один із чиновників. Це підтвердила член правління Газпромбанку Катерина Трофімова: банк звернувся з пропозицією продати ФНБ привілейовані акції приблизно на 40 млрд руб. і "розраховує на позитивне рішення".

Нагадаємо, офіційний представник Єврокомісії в Німеччині австрієць Ріхард Кюнель заявив, що якщо Росія не змінить своєї політики щодо України, Європейський Союз готовий і далі "закручувати гайки".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: