У ВР зібрано 112 підписів для початку процедури ратифікації Римського статуту

Четвер, 15 січня 2015, 15:04

У Верховній раді зібрано вже 112 зі 150 необхідних підписів народних депутатів для початку процедури ратифікації Римського статуту.

Про це на прес-конференції повідомив заступник голови Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій, повідомляє УНІАН.

"На сьогодні зібрано 112 підписів. 56 - із "Блоку Петра Порошенка", 23 - із "Самопомочі", 18 - від фракції Радикальної партії. Є певні проблеми з "Народним фронтом" - лише 3 підписи. Також немає централізованого рішення від "Батьківщини". Лише Андрій Кожем’якін поставив підпис. Є також 10 підписів від позафракційних", - повідомив Купрій.

За його словами, Генеральна прокуратура "не бажає ефективно працювати" у розслідуванні злочинів під час Майдану, тому приєднання України до Міжнародного кримінального суду шляхом внесення змін до Конституції на сьогодні є більш актуальним, ніж будь-коли.

"Верховна Рада ще наприкінці березня минулого року визначила, що ми не хочемо розслідувати ці злочини, тому необхідно визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Для цього потрібно внести зміни до Конституції. Доповнити статтю 55 реченням "Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах Римського статуту Міжнародного кримінального суду", - сказав Купрій.

Варто зазначити, що Україна підписала Римський статут у 2000 році, але в 2001 році Конституційний Суд постановив, що документ не відповідає Основному Закону. 14 травня 2014 року 199 народних депутатів запропонували поправки до Конституції, спрямовані на подолання цієї перешкоди. Влада зобов’язалася вжити всіх заходів для ратифікації Римського статуту в межах Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: