ГПУ перешкоджає боротьбі з корупцією і підриває реформи - посол США

П'ятниця, 25 вересня 2015, 13:14

Генеральна прокуратура відмовляється боротися з внутрішньою корупцією, що підриває реформи, які проводить українська влада.

Про це заявив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, виступаючи в Одесі на фінансовому форумі, повідомляє посольство на своїй сторінці у Facebook.

"Є одна кричуща проблема, яка загрожує всій хорошій роботі, яку проводять регіональні лідери в Одесі, Харкові, Львові, і в інших містах для поліпшення бізнес-клімату. Ця проблема загрожує всьому, що Рада, Кабінет міністрів, Національна рада реформ, і інші роблять, щоб підштовхнути політичні та економічні реформи. Ця перешкода - відмова Генпрокуратури успішно боротися з внутрішньою корупцією. Замість того щоб підтримувати реформи в Україні і працювати на викорінення корупції, корумповані чиновники в ГПУ роблять гірше, відкрито і агресивно підриваючи реформи", - сказав Пайєтт.

"Вони регулярно перешкоджають зусиллям щодо розслідування та кримінального переслідування корумпованих чиновників у Генеральній прокуратурі. Вони залякують і перешкоджають зусиллям тих, хто працює чесно в рамках ініціатив з реформування ГПУ", - додав Пайєтт.

За його словами, США високо оцінюють роботу новоствореного управління в ГПУ, очолюваного Давідом Сакварелідзе і Віталієм Касько.

"Їхні розслідування корупції у ГПУ надіслали чіткий сигнал про те, що тих, хто зловживає своїми службовими повноваженнями як обвинувачі, будуть переслідуватися у судовому порядку. Я закликаю всіх висловитися на підтримку цих мужніх слідчих і прокурорів. Дати їм ресурси і підтримку, щоб успішно здійснювати судове переслідування цих та майбутніх справ", - сказав посол США.

Він зазначив, що недавні розслідування показали, що Генпрокуратура не тільки не підтримує розслідування корупції, а швидше підриває діяльність прокурорів, які працюють у справах про корупцію.

Наприклад, у справі екс-міністра екології Миколи Злочевського влада Британії вилучила $23 млн незаконних активів, які належали українському народові. Британія попросила чиновників ГПУ надіслати документи, що підтримують вилучення.

Замість цього вони направили лист адвокатів Злочевського, в якому йшлося, що ніякої справи проти нього немає. В результаті британський суд зняв арешт з активів і незабаром гроші перевели на Кіпр.

"Неправомірні дії посадових осіб Генпрокуратури, які писали ці листи, повинні бути розслідувані, і винні як мінімум мають бути негайно звільнені. Ми підтримуємо роботу нової комісії по боротьбі з корупцією, і набір нових прокурорів, ми закликали генпрокурора Шокіна уповноважити заступника прокурора Сакварелідзе і Касько здійснити реформи і притягнути до відповідальності тих, хто порушив закон, незалежно від рангу або статусу. Ми готові стати партнером реформаторів у ГПУ у боротьбі з корупцією", - сказав Пайєтт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.