Урядовий законопроект віддаляє Україну від скасування віз - експерт

Середа, 21 жовтня 2015, 15:21

Урядовий законопроект  #3224 передбачає збереження і розвиток мега-бази персональних даних громадян, що суперечить європейській практиці.

Про це у статті "Як "безвізові реформи" стають ширмою для старих корупційних схем" написав експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

Як зазначається, закон про Єдиний державний демографічний реєстр "вніс у Раду одіозний екс-депутат Василь Грицак (якого ЗМІ вважають ключовим лобістом компанії ЄДАПС)".

"Цей документ був ухвалений попри жорстку критику суспільства й опозиції, він суперечить європейській практиці поводження з персональними даними", - пише експерт.

Однак новий уряд не тільки не відмовився від недемократичної бази даних про громадян, а й збирається розвивати її у новому законопроекті про паспорти.

У такій базі мають зберігатися відомості про батьків громадян; реквізити виданих документів; зразок підписів, відбитки пальців; інформація про проживання і перебування, про народження дітей, шлюб, інформація з ВІС тощо.

"Замість того, щоб створити "паспортний реєстр" та "реєстр посвідчень особи" (те, чого цілком достатньо для ЄС), Україна вкладає ресурси у вкрай витратну і небезпечну базу з точки зору і приватності, і національної безпеки", - зазначає Віктор Тимощук.

У питанні приватності, за словами експерта, урядовий законопроект порушує європейські стандарти і тим самим віддаляє виконання ПДВЛ і скасування віз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.