ЄС ВІДМОВИВ У ФІНАНСУВАННІ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ПРОКУРАТУРИ, її створення відкладено

документ
Четвер, 5 листопада 2015, 14:05

ДОПОВНЕНО: Представництво Європейського союзу в Україні в четвер ввечері поширило заяву посла Яна Томбінського про те, що  ЄС готовий профінансувати процес відбору претендентів на посади в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі

Початкова новина - нижче.

Представництво Європейського союзу повідомило українську владу, а також комісію з відбору кандидатів на посаду антикорупційного прокурора, про те, що ЄС втратив довіру до процесу створення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури й наразі утримується від його фінансування.

Про це стало відомо під час засідання конкурсної комісії в четвер, 5 листопада, повідомляє Європейська правда.

Під час цієї події голова комісії Катерина Левченко прочитала лист, що надійшов від представництва.

"ЄС і надалі готовий підтримувати зусилля України щодо боротьби з корупцією, оскільки це лишається ключовим пріоритетом порядку денного співпраці України та ЄС", - йдеться в документі.

Створення незалежної антикорупційної прокуратури – одна з ключових вимог для встановлення безвізового режиму подорожей для громадян ЄС, а також надання значної допомоги ЄС Україні.

Однак довіра до кінцевого результату цієї процедури залежить від цілісності та гідності довіри всіх кроків, які ведуть до такого результату.

Тому ми дуже сподіваємося, що наша занепокоєність щодо деяких осіб, які братимуть участь у виборі (кандидатів), знайде необхідну реакцію, що дозволить завершення технічної частини відбору за допомогою Євросоюзу", йдеться в листі.

скан-копія листа з представництва ЄС

Катерина Левченко зазначила, що компанія Hay Group, яка проводила тестування для осіб, що претендували на прокурорські посади і мала проводити фінансування для заповнення посад в САП, відмовляється проводити тестування без фінансування, а ЄС не перераховує їм кошти.

Через це комісія вирішила відкласти початок тестування і погодилася, що це загрожує запланованим строкам обрання антикорупційного прокурора.

"Європейська правда" вже повідомляла про критичну ситуацію, що склалася з виконанням ПДВЛ, через відмову генпрокурора Шокіна заміняти своїх представників у комісії з обрання антикорупційного прокурора. ЄС кілька разів особисто звертався до Шокіна, а також до президента з проханням, щоби він вплинув на генпрокурора і той провів ротацію найодіозніших прокурорів.

Однак на цьому тижні Україна та Європейський союз досягли попередньої домовленості, згідно з якою двоє прокурорів, делегованих Шокіним, будуть замінені.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.