РФ має дотримуватися мінських угод, а не критикувати інших – посольство України

П'ятниця, 1 квітня 2016, 12:48

Посольство України у Великій Британії закликає Російську Федерацію уникати вибіркового трактування мінських домовленостей та поважати міжнародне право.

Про це йдеться у відповіді українського дипломатичного представництва на заяву російського посольства у Сполученому Королівстві, в якій РФ звинувачує Британію у "вигороджувані Києва, який не виконує мінські угоди".

"Як і у випадку з Будапештським меморандумом, де Росія вдалася до власних вибіркового читання своїх зобов'язань утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України, сьогодні ми бачимо те ж саме щодо тексту мінських угод", – йдеться у коментарі посольства України.

В українському дипломатичному представництві назвали "смішними" закиди російської сторони щодо відсутності свободи слова та ЗМІ в Україні.

Також у заяві наголошується на тому, що Росія "перетворила порушення прав людини, обмеження свободи ЗМІ і політичних переслідувань в повсякденну практику".

Посольства України відзначає, що сама Росія у рейтингу головних міжнародних організацій, які оцінюють рівень свободи слова та правової культури займає чим далі нижчі позиції.

"Ми напевно могли б попросити наших російських колег поділитися своїми цінним і глибоким досвідом щодо того, як покласти край практиці "політичних вбивств в Україні", якщо б не одна обставина", – відзначають українські дипломати.

І цією обставиною є те, що "Росія може показати іншим приклад швидкого розслідування вбивств таких журналістів, як Владислав Лістьєв (1995), Павло Хлєбніков (2004), Наталя Естемірова (2009), Ахмеднабі Ахмеданібєв (2013), Тимур Каушев (2014) і, звичайно, Ганна Політковська (2006)". Щодо політичних вбивств, то "Росія мала би показати результати розслідування вбивств Бориса Нємцова або Олександра Литвиненка".

Також посольство України нагадало про українців, яких незаконно утримує Росія: Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Надію Савченко та ін.

"Насамкінець ми хотіли б подякувати прес-секретарю (посольства РФ) за згадку про послідовну позицію Великобританії щодо російської агресії проти України", – додають у посольстві України.

В українському диппредставництві також наголосили на тому, що "на відміну від Росії, яка вкладає мільярди доларів у свою брудну пропаганду в західних ЗМІ, ми (Україна) не платимо за західну підтримку".

Посольство наголосило, що коли цивілізований світ підтримує Україну, то "йдеться не тільки про Україну. Йдеться про повагу прав людини і цінностей, територіальної цілісності і суверенітету, міжнародних норм і принципів. Про те, що Росія показала зневагу до міжнародного права, коли анексувала Крим і розв'язала війну в східній Україні". 

Нагадаємо, раніше посольство РФ у Британії розповсюдило заяву, в якій йдеться про те, що покладаючи на Росію відповідальність за невиконання мінських угод, Британія проводить антиросійську кампанію та вигороджує Україну, яка не виконує мінські угоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: