У Нідерландах розпочався референдум про асоціацію Україна-ЄС

Середа, 6 квітня 2016, 08:30

В Нідерландах 6 квітня проходить консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

На референдум винесено питання про підтримку закону про затвердження Нідерландами Угоди про асоціацію між Європейським союзом і Україною.

Дільниці для голосування відкрилися сьогодні в 8:30 за київським часом і працюватимуть до 22:00. Референдум буде вважатися такими, що відбувся, якщо явка буде не менше 30%. Результати референдуму носять рекомендаційний характер і не є обов'язковими для виконання.

Але в разі негативного голосування щодо асоціації Україна-ЄС голландському уряду, скоріше за все, доведеться заново розглядати Угоду про асоціацію і, можливо, повторно виносити її на голосування в парламент.

Останні дані опитувань свідчать, що більшість голландців мають намір проголосувати проти угоди.

"Результати референдуму ми оприлюднимо за шість днів – 12 квітня о 16:00, до того офіційних заяв від Виборчої ради не буде. Цей час дається для того, щоби залишити можливість оскарження", - пояснила "Європейській правді" Хелейн Хорман, речник Виборчої ради.

Водночас, вже 6 квітня будуть попередні результати підрахунку голосів, які збирає нідерландська агенція ANP.

"Вони самі обдзвонюють місцеві виборчкоми, мають інформацію раніше за нас, а їх дані заслуговують на довіру", - додала Хорман.

Як відомо, парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС 7 липня 2015 року – після вступу в силу закону, який дозволив виносити на референдум міжнародні угоди.

Після цього в Нідерландах зібрали необхідну кількість підписів для проведення консультативного референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.

Зібрати підписи вдалося завдяки інтенсивній онлайн-кампанії сатиричного блогу GeenStijl, групи громадян Burgercomite ЄС ("Комітет громадян ЄС") і евроскептического мозкового центру "Форум для демократії".

Як стало відомо, ратифікацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС перенесли на прохання ініціаторів референдуму, щоб виключити можливі законодавчі протиріччя голосування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.