Климпуш-Цинцадзе: провал голосування по НКРЕ – загроза національній безпеці

Четвер, 2 червня 2016, 10:00

Провал голосування по законопроекту, який передбачає створення незалежного регулятора на енергетичному ринку, є загрозою національній безпеці та ставить під удар євроінтеграційні перспективи України.

Про це йдеться у зверненні віце-премʼєра з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе до народних депутатів України.

Як відомо, сьогодні парламент у другому читанні має розглянути законопроект №2966-д про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Створити регулятор, який не залежатиме від будь-якої з гілок влади, Україна зобов'язалася коли приєднувалася до Європейського Енергетичного співтовариства.

"Затвердження невідкладне і одне з небагатьох ключових зобов’язань, не виконаних Україною, для перерахування (в український бюджет) другого траншу макрофінансової допомоги на суму 600 млн євро", – наголосила віце-премʼєр.

Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що провал ухвалення закону про НКРЕКП є прямою загрозою національній безпеці України.

"Зважаючи на нашого східного сусіда, вразливий енергетичний ринок – це пряма загроза національній безпеці, лазівка для маніпуляцій Росії", – додала вона.

Окрім, того віце-премʼєр з питань євроінтеграції наголосила, що провал голосування по НКРЕКП матиме також й інші негативні наслідки для України, а саме:

⦁ Порушення євроінтеграційних зобов′язань України, ймовірні штрафні санкції;

⦁ Негативний сигнал для іноземних інвесторів;

⦁ Втрату контролю зміни тарифів, загострення соціальної напруги;

⦁ Замороження реформи енергоринку відповідно до стандартів ЄС;

⦁ Загрозу конкуренції в цілій сфері.

Резюмуючи своє звернення Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала народних депутатів підтримати законопроект та виконати міжнародні зобов'язання.

Нагадаємо, раніше посол ЄС в Україні Ян Томбінський попросив Верховну ради невідкладно ухвалити законопроект про Національну комісію  в сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) із нормами, що відповідають європейському законодавству.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: