Венеціанська комісія критикує польський закон про Конституційний трибунал

Субота, 15 жовтня 2016, 14:35

Венеціанська комісія у звіті щодо закону про Конституційний трибунал наголошує, що закон не гарантує основних засад рівноваги влади, а його застосування може призвести до "запізнень і ускладнень" у праці трибуналу.

Про це повідомляє Польське Радіо.

У звіті, який опубліковано на сайті Венеціанської комісія, написано, що канцелярія прем’єр-міністра Польщі визнала за собою право контролювати правильність вироків Конституційного суду, не публікуючи їх.

"Польський уряд, замість того, щоб вирішити непевну ситуацію навколо трибуналу, ставить під сумнів його позицію як остаточного конституційного арбітра, признаючи ці компетенції собі", – написано у звіті.

Ще перед публікацією звіту, міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський наголошував, що комісія у своїх діях не дотримується засад неупередженості та об’єктивності:

"У звітах Комісії не береться до уваги думки іншої сторони, тобто парламентсько-урядової сторони Польщі. На даний момент комісія звертає увагу тільки на аргументи Конституційного трибуналу і його голови, пана Жеплінського. Тому ми вирішили, що немає сенсу продовжувати цю співпрацю, оскільки дії, а згодом – результати цих дій, тобто звіти є надзвичайно однобокі, тенденційні".

Повідомляється, що на засіданні комісії не було польського представника.

Нагадаємо, за результатами дебатів щодо конституційної кризи у Польщі, євродепутати ухвалили резолюцію, в якій закликають владу Польщі  розв’язати її протягом тримісячного терміну.

Як відомо, на початку року Європейська комісія вирішила розпочати процедуру перевірки щодо Польщі у звʼязку з ухваленням закону про Конституційний суд та останніми змінами у законодавстві про ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: