Польща пропонує новий газопровід з Норвегії, щоб замінити поставки з РФ

Середа, 19 жовтня 2016, 13:34

Польща представила сьогодні проект нового газопроводу "Північні ворота" ("Northern Gate"), який би доставляв газ з шельфу Норвегії через Данію до Польщі.

Про це повідомляє EurActiv.

Повноважний представник польського уряду щодо стратегічної енергетичної інфраструктури заявив на слуханнях у Європейському парламенті, що Польща хоче замінити поставки з Росії поставками з Заходу.

Проект, також відомий як "Норвезький коридор", передбачає транспортування 10 мільярдів кубічних метрів норвезького природного газу на рік в Польщу до 2022 року.

Ілюстрація EurActiv

Звідти певна кількість норвезького газу може бути відправлена в інші країни Центральної Європи, такі як Чехія, Словаччина, Угорщина, країни Балтії і навіть України. В даний час Польща споживає 14 млрд. кубометрів газу на рік.

Представник Польщі заявив, що були проведені зустрічі на всіх політичних рівнях, в тому числі на рівні лідерів Норвегії і Данії, і з політичної точки зору немає ніяких перешкод для проекту.

Однак, посол Норвегії в ЄС підкреслила, що найважливішим є те, що проект має буде комерційно життєздатним. Вона сказала, що Норвегія експортувала в 2015 році 114 млрд куб. м газу, країна є другим за величиною експортером газу в ЄС після Росії.

Єврокомісар з енергетики Марош Шефчович, який виступив на слуханнях, заявив, що ЄС наразі позитивно оцінює цей проект.

Техніко-економічне обґрунтування проекту буде готове до кінця року, і в наступному році відбудеться презентація. Це означає, що комерційні структури будуть висловлювати свою зацікавленість у купівлі газу за новим маршрутом.

Загальний обсяг поставок газу у 10 млрд. куб. м на рік не виглядає величезним порівняно з прогнозованим обсягом газопроводу "Північний потік 2", який має проектну потужність 55 млрд. куб. м і проти якого виступає Польща та низка країн Європи.

Як повідомлялося, президенти Вишеградської групи під час саміту у польському Ряшеві висловилися проти будівництва російського газопроводу "Північний потік-2".

"Північний потік-2" (Nord Stream 2) - це проект, який узгодили минулого року російський Газпром та кілька європейських енергетичних компаній. Як і нині діючий Nord Stream з Росії до Німеччини, він також, за задумом росіян, має проходити дном Балтійського моря. 

Частина країн ЄС виступають проти реалізації цієї інвестиції, наголошуючи, що вона буде означати зменшення енергобезпеки для євроспільноти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.