ЄК почала антимонопольне розслідування проти мобільних операторів Чехії

Вівторок, 25 жовтня 2016, 13:30

Європейська комісія почала антимонопольне розслідування угоди про спільне використання мережі між двома операторами мобільного зв'язку Чехії O2 CZ/CETIN і T-Mobile CZ.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

Розслідування має встановити, чи порушує ця "угода про співробітництво між компаніями принципи свободи конкуренції і чи порушує антимонопольне законодавство ЄС".

"Угода про спільне використання мережі може призвести до підвищення ефективності через як зменшення витрат на розгортання і може дозволити провести мобільний звʼязок в раніше неохопленій мережею районів. Але, в деяких випадках, це  може знизити конкуренцію на ринку.

Угода про спільне використання мережі між двома найбільшими операторами в Чехії охоплює більшу частину країни. Ми повинні переконатися, що це не призведе до зниження конкуренції, уповільнення розвитку інфраструктури та інновацій", – заявила єврокомісар з питань політики в області конкуренції Маргрете Вестаге, коментуючи подію.

Компанії O2 CZ/CETIN і T-Mobile CZ – найбільші оператори мобільного зв’язку в Чехії. Разом вони контролюють близько три четвертих роздрібного ринку мобільного зв'язку.

Відомо, що мобільна інфраструктура та потовий бізнес O2 CZ були передані CETIN, новій інфраструктури компанії, що належать до цієї ж корпоративної групи.

Спільне використання мережі O2 CZ/CETIN і T-Mobile CZ розпочалося у 2011 році, його інтенсивність постійно зростає.

Наразі спільна мережа двох операторів охоплює всі мобільні технології (тобто мережах 2G, 3G і 4G) і всю територію Чехії крім Праги і Брно (тим самим, покриваючи маленькі міста та сільську місцевість, на яких мешкає близько 85% населення).

Комісія розслідує, зокрема, чи може призвести співробітництво між компаніями до уповільнення якісного покращення існуючої інфраструктури, а також затримки впровадженню нових технологій, таких як 4G/LTE та інших, відповідно, послуг на їх основі, зокрема в густонаселених районах.

Якщо існування ризику такого розвитку ринку мобільного зв’язку Чехії буде встановлене, то це буде суперечити правилам Договору ЄС, зокрема, статті 101 Договору, що забороняє антиконкурентні дії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: