Франція і ФРН мають найбільш категоричну позицію щодо механізму призупинення – МЗС

Середа, 30 листопада 2016, 20:16

Франція і Німеччина займають найбільш категоричну позицію при узгодженні механізму тимчасового призупинення безвізових режимів з третіми країнами.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, повідомляє УНІАН.

"Ми фактично стали заручниками внутрішньополітичних проблем Німеччини і Франції, і в якомусь сенсі і Нідерландів також, але в іншому розрізі", - заявила Зеркаль.

Вона нагадала, що дискусія щодо прийняття механізму тимчасового призупинення безвізового режиму ЄС з третіми країнами відбувається з 18 липня, коли у Європарламенті на засіданні Комітету із громадянських свобод та внутрішніх справ (LIBE) було прийнято рішення щодо своєї переговорної позиції з іншими інституціями Євросоюзу та країнами-членами.

"Було декілька компромісних рішень, які пропонувалися словацьким головуванням. Декілька було компромісних рішень, які пропонувалися парламентом. Вони знайшли по більшості питань спільну мову, але в них залишилися питання щодо того, як буде прийматися це рішення. Це буде імплементаційний акт, чи це буде делегований акт. Чи це буде до всіх застосовуватися категорій громадян і паспортів, чи вибірково. І ось це і є, в принципі, зараз наріжним каменем, біля якого всі ходять і обговорюють. І жодна сторона не хоче йти на поступки", - сказала Зеркаль.

"Водночас у нас є таке відчуття, що все це робиться у зв'язку з неспроможністю прийняти якісь рішення, які можуть вплинути на процес у зв'язку з виборами у тій же Франції, і у тій же Німеччині", - додала вона.

Нагадаємо, зустріч в рамках тріалогу (тристоронніх консультацій) щодо механізму призупинення безвізового режиму, яка відбулася 29 листопада, завершилася без ухвалення рішення.

Як відомо, відсутність прогресу у цій сфері означає,  що вирішення питання про безвізовий режим для України та Грузії також відтерміновується.

Детальніше про процедуру та суть обговорюваного механізму – в статті "Призупинення безвізу і застереження Франції: як це працюватиме та коли можливе скасування віз".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: