Суд ООН може прийняти рішення про попереджувальні заходи для РФ за 1-2 місяці - МЗС

Понеділок, 6 березня 2017, 09:02

Рішення Міжнародного суду ООН в Гаазі про зобов'язання Росії припинити протиправні дії проти населення Донбасу та Криму може бути ухвалено за 1-2 місяці.

Про це заявила прес-секретар Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Сьогоднішнє слухання, яке починається саме 6-го числа, це усні слухання не по суті справи, як такій, а щодо попереджувальних заходів, яких вимагає Україна від Російської Федерації", - сказала Беца.

Прес-секретар МЗС зазначила, що Україна розраховує на ухвалення судом рішення, яким буде захищено цивільне населення, і Росія припинить свої протиправні дії.

За її словами, дане рішення є необхідним у контексті загострення ситуації в Авдіївці і репресій в Криму.

"Рішення щодо цих слухань повинно бути прийнято через 1-2 місяці і є обов'язковим для сторін", - сказала Беца.

Водночас вона заявила, що є ризик, що Росія відмовиться виконувати рішення суду, і в такому випадку Україна може звернутися до ООН з вимогою про контроль за виконанням рішення.

Крім того, прес-секретар МЗС додала, що по суті позов проти Росії в суді ООН буде розглядатися пізніше, розгляд буде складатися з письмової та усної частин і може зайняти кілька років.

Нагадаємо, 16 січня Україна подала до Міжнародного суду ООН у Гаазі позов проти Росії у зв'язку з порушенням РФ Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Згодом в МЗС РФ заявили, що позов України проти Росії в Міжнародний суд ООН переслідує політичні інтереси.

Зазначимо, що нещодавно міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що українська сторона має намір доповнювати свій позов у Міжнародний суд ООН новими фактами порушення Росією прав людини.

Детальніше з повним переліком позовних вимог України можна ознайомитися у статті ЄвроПравди: "Позовні вимоги та претензії України до РФ в Суді ООН: повний переклад".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.