У Пекіні сумніваються щодо посилення санкцій проти КНДР – ЗМІ

Понеділок, 4 вересня 2017, 09:33

У Пекіні вже сумніваються в тому, що економічні санкції проти КНДР спрацюють, та стверджують, що стримувати Пхеньян не є їхньою винятковою відповідальністю.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на колишнього дипломата Китаю та публікації у китайських ЗМІ.

"В останні тижні Китай різко критикував Захід та його союзників за те, що вони пропагували так звану теорію про відповідальність Китаю щодо Північної Кореї, й не схвалював військові тренуваннями Сеула та Вашингтона, які, за словами Пекіна, нічого не робили для зменшення напруженості", - зазначає агентство.

"Сполучені Штати повинні відігравати свою роль і не повинні сліпо тиснути на Китай, щоб вплинути на Північну Корею", - заявив Руан Цзунцзи, колишній китайський дипломат, що зараз працює в Інституті міжнародних студій Китаю, аналітичному центрі, пов'язаному з китайським МЗС.

Хоча серйозність недільних ядерних випробувань означає, що Китай, швидше за все, підтримуватиме нові суворі дії, що включатимуть, можливо, зупинення постачання нафти, проте Китай дасть чітко зрозуміти, що треба, щоб інші також активізувалися, вважає колишній китайський дипломат.

Також протягом минулого тижня Міністерство закордонних справ Китаю неодноразово відбивалося від закликів із західних країн та Японії, щоб Китай начебто робив більше для стримування Північної Кореї, заявляючи, що посилення діалогу є невіддільною частиною резолюцій ООН, і що лише посилення санкцій показує свою неефективність.

Окрім того, державне китайське видання Global Times розкритикувало британських та австралійських лідерів за заклики до Китаю робити більше, зокрема через пропозицію прем'єр-міністра Австралії Малкольма Тернбулла про те, що Китай має припинити постачання нафти до Північної Кореї.

Агентство Reuters також нагадує, що Китай публічно не заявив, що буде підтримувати нові санкції. У короткій заяві Міністерства закордонних справ Китаю було просто засуджено випробування КНДР із закликом припинити "неправильні дії" та повернутися до переговорів.

Відзначається, що "тон, у якому Китай виражає своє невдоволення, викликає у західних дипломатів питання стосовно того, до якої міри Пекін буде готовий до подальших жорстких санкцій".

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп пригрозив припинити торгівлю з торговими партнерам Північної Кореї – погроза, прямо спрямована передусім на Китай.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: