Топ-радник Суду ЄС: Жертв катувань із суїцидальним нахилом можна депортувати

Вівторок, 24 жовтня 2017, 19:54

Генеральний адвокт Суду ЄС заявив, що європейські уряди можуть відмовляти у наданні притулку жертвам тортур та вислати їх, навіть якщо відсутність належної медичної допомоги у їхній власній країні означає, що вони можуть скоїти самогубство при поверненні.

Про це заявив Ів Бот (Yves Bot), генеральний адвокат Суду ЄС (посадовець суду ЄС, який готує правові обгрунтування та пропозиції для рішень), повідомляє Reuters.

Генеральний адвокт висловив думку у справі колишнього тамільського повстанця, якому було відмовлено в притулку в Британії. Згодом це рішення було оскаржено на тій підставі, що біженець не отримає в рідній Шрі-Ланці лікування стресу, спричиненого катуванням силовиками країни.

Ів Бот порадив судді, який буде вирішувати цю справу пізніше, що наразі немає ризику катування щодо колишнього повстанця у Шрі-Ланці. Повстанці формування "Тигри визволення Таміл-Ілама" були переможені у 2009 році.

Судді Суду ЄС, як правило, дотримуються порад від генерального адвоката, хоча вони і не зобов'язані цього робити.

Бот підкреслив, що більш широке читання відповідного закону, надавши притулок всім, хто зазнав переслідувань у минулому, "значно підвищить зобов'язання" країн-членів ЄС та вийде за межі намірів законодавців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: