Сепаратистські партії Каталонії обдумують можливість участі у виборах

Понеділок, 30 жовтня 2017, 08:58

Політичні партії Каталонії, які виступають за незалежність, ведуть дискусії щодо того, як представити себе на виборах в Каталонії 21 грудня, скликаних прем'єр-міністром Іспанії.

Про це повідомляє El Pais.

За даними видання, сепаратистські партії Каталонії - Каталонська європейська демократична партія (колишня Демократична конверґенція Каталонії) та Республіканська лівиця Каталонії зараз розглядають можливість представлення спільної кандидатури або, принаймні, узгодження мінімальної загальної програми на виборах.

"Поки екс-глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон та частина його колишніх міністрів продовжують вважати, що каталонський уряд все ще при владі, попри зупинення їх повноважень, лідери партій вже відкрили внутрішню дискусію щодо виборів", - зазначає El Pais.

Повідомляється, що першим із прибічників незалежності Каталонії, хто почав підготовку до появи на виборах, є відсторонений віце-президент женералітату Каталонії Уріол Жункерас.

Напередодні у статті для барселонської газети El Punt Avui лідер Республіканської лівиці Каталонії заявив про неможливість уникнення виборів, хоча він не уточнив, які саме вибори він має на увазі.

Жункерас, зокрема, заявив, що главою уряду Каталонії й надалі залишається Карлес Пучдемон, "принаймні до дня, коли громадяни не визначать протилежне на вільних виборах".

Як повідомлялося, парламент Каталонії 27 жовтня проголосував за проголошення незалежності від Іспанії. 

Сенат Іспанії в свою чергу проголосував за застосування статті 155 конституції Іспанії, яка призупиняє самоуправління в Каталонії. Того ж дня прем'єр Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори.

Після повідомлення в офіційній газеті іспанського уряду, управління в Каталонії перейшло до уряду в Мадриді.  Зокрема, віце-прем’єра іспанського уряду Сораю Саенц де Сантамарія призначили тимчасовою очільницею женералітату (уряду) Каталонії замість усунутого Карлеса Пучдемона.

У Бельгії заявили про можливість надання політичного притулку лідеру Каталонії Карлесу Пучдемону, який був відсторонений Мадридом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.