Київ готовий до будь-яких сценаріїв у справі "Україна проти РФ" – посол

Понеділок, 30 жовтня 2017, 19:12

У справі "Україна проти РФ", яку розглядає Міжнародний суд ООН, Київ готовий до того, що на його меморандум Москва надасть контр-меморандум, а тому прораховує всі можливі варіанти.

Про це в інтерв’ю агентству УНІАН повідомив посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов.

 "Цей меморандум є одним з найголовніших документів у процесі. У ньому буде представлена українська позиція по суті порушень Російською Федерацією своїх зобов'язань в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. У нас є достатньо матеріалів, які можуть бути представлені в суді. Однак чимало ще треба зробити" - зазначив він.

Посол нагадав, що після подачі меморандуму українською стороною у Росії буде 13 місяців для підготовки контр-меморандуму.

"Ми готові до будь-яких сценаріїв і прораховуємо всі можливі варіанти. У будь-якому випадку розгляд справи по суті буде відповідати загальній динаміці розгляду справ у Суді. Враховуючи складність суперечки, вивчення письмових матеріалів до моменту винесення остаточного рішення може зайняти значний час", - вважає Ченцов.

Нагадаємо, 19 квітня Міжнародний суд ООН виніс проміжне рішення у справі "Україна проти Росії", визнавши, що має юрисдикцію prima facie для розгляду даної справи.

Псля цього суд оголосив, що Україна не надала необхідних доказів для затвердження запобіжних заходів за конвенцією про заборону фінансування тероризму і через це відмовився затверджувати запобіжні заходи за цією конвенцією

Водночас, Cуд погодився з ключовими вимогами України за конвенцією щодо недискримінації та зобов'язав Росію відновити діяльність Меджлісу та припинити дискримінацію меншин.

12 травня в Гаазі відбулася нарада делегацій сторін у справі "Україна проти РФ", за результатами якої було визначено, що Україна повинна до 12 червня 2018 року подати в Міжнародний суд ООН меморандум з усіма доказами злочинів Росії з часу початку агресії у 2014 році, а Росія свій контр-меморандум - до 12 липня 2019 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: