Посол ЄС про вступ України до Шенгену: сьогодні це нереалістично

Середа, 22 листопада 2017, 11:58

Ініціативи щодо приєднання України до Шенгенської зони поки що виглядають нереалістичними через міграційну кризу та безпекові проблеми в Європі.

Про це заявив голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі в інтерв’ю "Європейській правді".

"Зараз в ЄС ведуться розмови навіть про те, щоби відновити контроль на кордонах всередині Шенгену, у зв’язку з міграційною кризою та тероризмом. Чи є реалістичним те, щоби за цих обставин був розглянутий запит будь-якої країни-партнера про її асоціацію з Шенгеном? Дуже сумніваюся в цьому", - сказав Мінгареллі.

Він також скептично ставиться щодо міркувань про приєднання України до митного союзу ЄС, адже для цього необхідно виконати глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, яка є частиною Угоди про асоціацію.

"І ми ж всі знаємо, що це забере роки. Вам потрібно привести свої норми і стандарти у відповідність до європейських, а після того компанії-виробники мають їх впровадити. Це потребуватиме величезної кількості ресурсів та енергії і забере кілька років. Це точно буде більше ніж п’ятиріччя", - сказав він.

В той же час Мінгареллі назвав досяжною метою входження України до європейського цифрового ринку.

"Ми знаємо, що Україна є державою-лідером у питаннях IT, тому дуже добре, що така ідея з’явилася на порядку денному. Також чудово, що обговорюється приєднання України до Енергетичного союзу ЄС", - додав він.

Нагадаємо, Європарламент ухвалив резолюцію для саміту "Східного партнерства", в якій пропонує створити окремий трастовий фонд та винагородити Україну, Молдову та Грузію за реформи.

Йдеться про можливість запропонувати трьом країнам приєднатися до митного союзу ЄС, енергетичного союзу, цифрової спілки або навіть Шенгенської зони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.