Суд Парижа зменшив штраф для українки за критику проросійського пропагандиста

Четвер, 5 квітня 2018, 13:56

Паризький апеляційний суд 4 квітня залишив у силі вердикт у справі української журналістки Анни Чесановської, яка критикувала скандально відомого режисера Пола Морейру, автора фільму "Україна, маски революції", однак зменшив суму штрафу.

Про це повідомив кореспондент видання "Тиждень".

У червні минулого року паризький суд зобов’язав Анну Чесановську сплатити штраф та компенсацію, які можуть перевищити 13,6 тисяч євро. Чесановська написала колонку для видання Le Liberation, у якій розповіла про маніпуляції у роботі над скандальним фільмом. Через публікацію Морейра вирішив судитися з українкою. Суд став на сторону режисера, постановивши, що навіть оціночні судження завдають йому шкоди.

Напередодні Паризький апеляційний суд зменшив суму штрафу до семи тисяч євро, але залишив попередній вердикт у силі.

Нагадаємо, на початку 2016 року у Франції вийшов в ефір фільм "Україна, маски революції", який численні спостерігачі охарактеризували як пропагандистський. Він викликав обурення не лише в Україні.

Всі без винятку французькі журналісти, що постійно працюють або регулярно відвідують Україну, підписали лист, в якому висловили своє обурення з приводу трансляції фільму та назвали його маніпулятивним. Були також інші публікації французьких дипломатів та публічних діячів з критикою на адресу Морейри.

Одночасно видання Le Liberation опублікувало блог Анни Чесановської, яку Морейра наняв для перекладу невеликої частини своїм матеріалів. Українка розповіла, як відбувалося маніпулювання, повідомила деталі щодо тих цитат політиків, які були перекладені, але не увійшли до фільму.

Чесановська також повідомила про маніпуляцію в титрах – її зазначили як єдину перекладачку, хоча з більшою частиною фільму працював інший, не названий перекладач.

Саме цей блог став приводом для позову з боку Морейри, якій заявив, що вважає "наклепом" звинувачення українки у маніпуляції. Численні звинувачення в інших ЗМІ режисер проігнорував.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: