У Німеччині розкритикували план Швейцарії створити ядерний могильник біля кордону

Неділя, 11 вересня 2022, 14:35

Міністерство екології Німеччини в неділю різко розкритикувало оголошені напередодні наміри влади Швейцарії створити сховище для ядерних відходів неподалік швейцарсько-німецького кордону.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DPA.

Як повідомив агенції Крістіан Кюн, який представляє Бундестаг у федеральному міністерстві екології Німеччини, плановане місцерозташування ядерного могильника "становить великий тягар… для прилеглих територій".

За словами Кюна, у виборі місця для сховища головну роль мають грати географічні фактори. Він додав, що продовжує працювати зі Швейцарією, щоб гарантувати збереження добросусідських взаємин у зв’язку зі спорудженням сховища для ядерних відходів.

Як повідомлялося, Швейцарія хоче побудувати сховище для своїх ядерних відходів за кілька кілометрів на південь від німецького муніципалітету Гогентенген, що в землі Баден-Вюрттемберг.

У Швейцарії пропонують дозволити будівництво нових АЕС на тлі енергетичної кризи

Швейцарський регулятор ядерних відходів має намір подати заявку на планування сховища до 2024 року. Потім уряд ухвалює рішення про схвалення, а парламент має схвалити резолюцію. Ймовірно, це відбудеться не раніше 2031 року.

Багаторічне розміщення ядерних відходів почнеться приблизно в 2050 році. Потім за могильником будуть спостерігати протягом кількох десятиліть. Близько 2125 року він буде остаточно запечатаний, а конструкції на поверхні – демонтовані.

У сховищі планують зберігати 9300 кубометрів високоактивних радіоактивних відходів та 72 тисячі кубометрів низько- та середньоактивних радіоактивних відходів. Вони походять від колишніх п’яти швейцарських атомних електростанцій, а також від медицини та промисловості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: