Санкції проти Бандери, ООН закликала РФ компенсувати збитки, зустріч Байдена і Сі: новини дня

Дайджест
Понеділок, 14 листопада 2022, 21:52

На Заході деякі чиновники все частіше вважають, що зима – добрий час для переговорів, але наголошують, що Україна сама повинна вирішити, які умови є прийнятними для ведення переговорів з Росією.

В столиці Туреччини вперше з початку повномасштабної війни зустрілися представники США та РФ.

Директор ЦРУ під час перемовин в Анкарі застеріг РФ від застосування ядерної зброї. У Білому домі журналістів запевнили, що він не вів жодних переговорів і не обговорював врегулювання війни в Україні. 

Вільям Бернс передав послання про наслідки застосування Росією ядерної зброї та ризики ескалації для стратегічної стабільності.

Тим часом, Туреччина у якій відбулися перемовини, натякає на вину США у теракті в Стамбулі. Там затримали підозрювану в організації вибуху в пішохідній зоні столиці.

Продовжують надходити новини з Балі, де завтра має розпочатися саміт G20. 

Лідери США і Китаю, які прибули на зустріч, провели переговори. Президенти погодилися, що ядерна зброя ніколи не повинна використовуватися, в тому числі в Україні.

У Білому домі відзначили, що лідери двох країн обмінялися думками щодо ключових регіональних та глобальних викликів.

Путін, як відомо, на саміт не їде, а канцлер Німеччини вважає, що на зустрічі буде важко виступити з чіткою спільною заявою щодо глобальних проблем і війни в Україні.

Пізніше німецьке агентство DPA повідомило, що Росія, вочевидь, готова погодитися з тим, що до підсумкової декларації саміту G20 буде включено пасаж із засудженням війни проти України.

Росію на саміті представлятиме глава МЗС Сєргєй Лавров. 

Всі важливі і цікаві новини 14 листопада – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Резолюції щодо Росії

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, де закликала Росію відшкодувати завдані Україні збитки.

За резолюцію проголосували 94 країни, ще 73 утрималися. Проти резолюції висловилися 14 країн: Багами, Білорусь, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Нікарагуа, Росія, Сирія, Центрально-Африканська Республіка та Зімбабве. 

У резолюції визнають необхідність створення у співпраці з Україною "міжнародного механізму для відшкодування збитків, втрат або шкоди, що є наслідком міжнародно-протиправних діянь Російської Федерації в Україні або проти України".

А наступного тижня Європарламент розгляне визнання Росії терористичною державою.

Щодо переговорів

ЗМІ повідомляли, що деякі американські й західні чиновники все частіше вважають, що ані Україна, ані Росія не зможуть досягти заявлених цілей у війні, тож розглядають прийдешню зиму, коли бойові дії сповільняться, як момент для початку дипломатичних переговорів між сторонами.

Водночас співрозмовники у США визнають, що посадити Україну й РФ за стіл переговорів буде непросто, а обидві сторони, ймовірно, розраховують на уповільнення темпів бойових дій взимку як на час для перегрупування й перепідготовки своїх сил, щоб бути готовими до наступу навесні 2023-го.

Раніше кремлівське агентство РИА Новости поширило заяву МЗС РФ, в якій йшлося, що "Росія не приймає попередніх умов щодо України, у тому числі вимоги вивести війська, а у діалозі потрібно враховувати ситуацію на землі.

Речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що РФ не може диктувати свої умови для проведення переговорів з Україною про завершення війни – "Росія не в тій позиції". 

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель запевнив, що ЄС продовжуватиме підтримку України до її перемоги у війні, і параметри перемоги визначатиме сама Україна.

Він уточнив, що українці самі мають визначати, що для них є перемога.

"Країна, яка руйнується, – це Україна. Люди, які замерзають, – це українці. Кілька мільйонів людей, які залишили Україну, – це українці. Жертви війни – це українці. Тому дозвольте українцям вирішувати" – заявив Боррель.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг наполягає, що Україна має вирішити, які умови є прийнятними для ведення переговорів з Росією.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом наголосив, що лише сама Україна має визначати прийнятні для себе умови миру.

А віцеспікерка Сейму Польщі побоюється, щоб Україну не примушували до переговорів чи уклали мир за її спиною, як це було з Грузією у 2008 році. 

"Не може бути так, як було з Грузією у 2008 році, коли президент Франції Саркозі полетів у Москву і вони разом підписали, скажімо так, цей мир у Грузії. Це зробилося за спиною уряду Грузії, і, як наслідок, грузинське суспільство було дуже проти свого парламенту", - сказала Малгожата Госевська.

Президент США Джо Байден вважає звільнення Херсону суттєвою перемогою України та заявляє, що Сполучені Штати не вестимуть переговори з РФ без участі України.

Він зазначив, що США "продовжать надавати можливості українському народу для своєї оборони".

"І ми не збираємось брати участь у жодних переговорах. Нічого про Україну без України. Це рішення, яке мають ухвалити українці", - прокоментував Байден можливість потенційних переговорів з РФ.

Тим часом, росЗМІ повідомили про перші від початку війни переговори між США і РФ.

Зокрема, російське видання "Коммерсант" повідомило, що у понеділок у столиці Туреччини проходять перші після вторгнення РФ переговори між російською та американською делегаціями.

Директор ЦРУ під час перемовин в Анкарі застеріг РФ від застосування ядерної зброї.

"Він не веде жодних переговорів. Він не обговорює врегулювання війни в Україні", - сказав представник Білого дому Reuters на умовах анонімності.

"Він передає послання про наслідки застосування Росією ядерної зброї та ризики ескалації для стратегічної стабільності", - зазначив він.

Слід додати, що Туреччина натякає на вину США у теракті в Стамбулі та "відкинула їхні співчуття". Там затримали підозрювану в організації вибуху в пішохідній зоні Стамбула.

Саміт G20

Лідери США і Китаю зустрілися на Балі перед самітом G20.

Президент США Джо Байден та лідер Китаю Сі Цзіньпін погодилися, що ядерна зброя ніколи не повинна використовуватися, в тому числі в Україні.

У Білому домі відзначили, що лідери двох країн обмінялися думками щодо ключових регіональних та глобальних викликів.

"Президент Байден згадав жорстоку війну Росії проти України та безвідповідальні погрози Росії застосувати ядерну зброю. Президент Байден і очільник Сі підтвердили свою згоду з тим, що ядерна війна ніколи не повинна вестися, і що її не можна виграти, і наголосили на своїй незгоді із застосуванням або погрозою застосування ядерної зброї в Україні", - йдеться у заяві Білого дому.

Крім того, Байден обговорив з Сі Цзіньпінем Тайвань і конкуренцію з Китаєм.

Нагадаємо, президент Росії Владімір Путін вирішит не їхати на саміт. 

Радник з нацбезпеки США Джейк Салліван сказав, що рішення президента Росії Владіміра Путіна не їхати на саміт Групи двадцяти "говорить саме за себе".

"У контрасті (з Путіним) перебування президента Байдена там (на Балі) демонструє, що він готовий засукати рукави та допомогти вирішувати проблеми. Відсутність там президента Путіна говорить само за себе. І мені нема чого додати до цього", - зазначив Салліван.

Проте, замість Путіна від РФ прийматиме участь міністр закордонних справ Сергєй Лавров. До речі, за даними Associated Press, в Індонезії Лаврову навіть довелося звертатися за медичною допомогою. Двоє людей сказали, що Лавров лікувався від серцевої хвороби.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував Путіна за відмову приїхати на зустріч глав держав та урядів країн G20 на Балі.

Він вважає, що на зустрічі буде важко виступити з чіткою спільною заявою щодо глобальних проблем і війни в Україні.

"Ми дуже наполегливо працюємо над тим, щоб ми не тільки робили чіткі, важливі заяви з усіх питань, які разом впливають на світ... але й з питань миру та наслідків російської агресивної війни проти України", — сказав він.

"Це буде важка поїздка, і я думаю, що це займе багато нашого часу та зусиль на Балі", - додав канцлер.

Пізніше німецьке агентство DPA повідомило, що Росія, вочевидь, готова погодитися з тим, що до підсумкової декларації саміту G20 буде включено пасаж із засудженням війни проти України.

За словами західного дипломата, російський напад у декларації чітко описаний як війна, а не як спеціальна військова операція, як заявляє глава Кремля Владімір Путін.

"Схвалення Росією проєкту тексту розглядається як можлива ознака того, що Москва більше не може розраховувати в групі G20 навіть на підтримку свого партнера Китаю, коли мова йде про Україну" - йдеться у повідомленні.

Допомога Україні

Високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель оголосив загальний обсяг уже виділеної військової допомоги блоку Україні.

"Щонайменше 8 мільярдів євро у вигляді військового обладнання вже було надано Україні Європейським Союзом і державами-членами. Це близько 45% від зусиль, наданих Сполученими Штатами. Тож таким не знехтуєш", – наголосив він.

А ще сьогодні глави МЗС Євросоюзу дали "зелене світло" навчальній місії для українських військових.

Плани передбачають, що спочатку близько 15 тисяч українських військових пройдуть навчання в Німеччині, Польщі та інших країнах ЄС.

Очікується, що найближчими місяцями в Німеччині зможе пройти навчання бригада чисельністю до 5000 українських солдатів. Їхня кількість залежатиме в першу чергу від того, скільки солдатів Міноборони України зможе направити на навчання в умовах війни.

Україна отримала від Литви ще 12 бронетранспортерів М113.

Прем’єр Канади оголосив про $500 млн військової допомоги для України і нові санкції проти РФ.

Нідерланди внесуть 20 млн євро у трастовий фонд НАТО для України, а Британія виділить 5 млн фунтів стерлінгів для енергетичної підтримки України.

Тим часом, глава МЗС Естонії вважає, що підтримка України все ще недостатня і Європа має зробити більше.

Санкції проти Бандери

Сполучені Штати запровадили санкції проти 42 осіб і компаній, які допомагають Росії купувати зброю.

А ЄС запровадив санкції проти 10 росіян та сирійської компанії через застосування хімзброї.

Тим часом, Росія завдала "санкційного удару" по онуку Степана Бандери, актору Джиму Керрі, а також 98 громадянам Канади.

Інше: аномально тепла зима в Європі

Євросоюз почав перегляд принципів майбутніх відносин з Росією - ЗМІ.

Макрон назвав революцією іранські протести та очікує труднощі у перемовинах про ядерну угоду. Тим часом, ЄС погодив нові санкції проти Ірану через придушення протестів.

Президентом Словенії вперше стала жінка.

Ірландія та Ісландія з'єдналися новим підводним телекомунікаційним кабелем.

У Латвії з літа демонтували 120 об’єктів, що прославляли радянську владу.

Уряд Німеччини націоналізує колишню дочірню компанію "Газпрому", а Польща поглине польські активи "Газпрому"

Метеорологічна служба ЄС прогнозує аномально теплу зиму в Європі.

Пропагандистський канал Russia Today починає мовлення в Сербії. МЗС України закликає Сербію не дозволяти мовлення Russia Today.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: