Косово проведе дочасні вибори в північних районах, де влаштували демарш серби

Вівторок, 15 листопада 2022, 19:49

Президентка частково визнаного Косова Вйоса Османі оголосила про проведення 18 грудня дострокових виборів у чотирьох північних муніципалітетах країни після того, як серби вирішили бойкотувати роботу в тамтешніх органах влади й поліції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Радіо Свобода".

Дострокові вибори відбудуться в районах Північна Митровиця, Зубин Поток, Лепосавич і Звечан, де мешкає переважно сербське населення. На них президентка Косова запросила міжнародних спостерігачів, пообіцявши посилити безпеку.

"Хочу запевнити всіх сербських жителів Косова, що рішення оголосити вибори є конституційним обов’язком, який виник після відставки глав чотирьох муніципалітетів. Це не питання бажання чи рішення, яке може бути змінене, оскільки іншого шляху нема", – зазначила Османі.

Косову загрожує конституційна криза через відставку сербських депутатів

Партія "Сербський список", яка представляє інтереси косовських сербів і була створена за прямої участі Сербії, вже оголосила, що бойкотуватиме дострокові вибори в муніципалітетах, а також закликала до цього своїх прихильників.

Причиною загострення і протестів косовських сербів стала чергова спроба Приштини зобов’язати їх замінити номерні знаки авто на косовські. Ця зміна відтерміновувалася вже багато разів поспіль через протести косовських сербів та Белграда.

У відповідь косовські серби оголосили про припинення участі в органах державної влади й поліції на півночі Косова, починаючи з поліції. З 5 листопада пішли у відставку глави муніципалітетів Північна Митровиця, Зубин Поток, Лепосавич і Звечан.

В Євросоюзі вважають, що Сербія та Косово перебувають на межі небезпечної кризи, і закликають обидві сторони виконати свої зобов'язання в рамках діалогу між Белградом і Приштиною.

Читайте також: Сербія йде на загострення: чи призведе її ультиматум до нової війни у Косові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: