Косову загрожує конституційна криза через відставку сербських депутатів

Вівторок, 8 листопада 2022, 16:52

Після того як десять сербських депутатів від підтримуваної Белградом партії "Сербський список" покинули парламент Косова на знак протесту, влада повинна швидко замінити їх іншими сербськими депутатами, щоб запобігти конституційній кризі.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Balkan Insight.

Масова відставка стала частиною широкого протесту, який розпочався в суботу і включав також відставку сербських поліцейських, мерів і суддів. У понеділок багато поліцейських здали зброю та наручники.

Відставки депутатів, які відбулися після зустрічі, організованої "Сербським списком", можуть призвести до того, що парламент вперше з моменту створення партії у 2013 році буде сформований без представників "Сербського списку", який підтримується Белградом.

"Я вважаю, що те, що сталося, є кількісно найбільшою відставкою [в історії косовського парламенту], тому що у нас ніколи не було такої відставки в Асамблеї", - заявив глава парламенту Глаук Конюфча.

Він, однак, наполягає, що "ми не перебуваємо в конституційній кризі, ми перебуваємо в нормальному процесі їх заміни".

Євген Каколлі, дослідник аналітичного центру "Демократичний інститут Косова", сказав, що "в цій ситуації питання трохи складніше, тому що, згідно із законом, депутати повинні бути замінені іншими депутатами від тієї ж політичної сили".

Відповідно до виборчого законодавства Косова, президентка Вйоса Османі повинна звернутися до Центральної виборчої комісії з проханням "рекомендувати ім'я особи для заповнення вакантного місця" на кожне місце. У цьому випадку ЦВК повинна рекомендувати десять імен "протягом п'яти робочих днів з моменту отримання відповідного запиту".

Законодавство Косова вимагає, щоб серед рекомендованих прізвищ першими були прізвища "наступного кандидата тієї ж статі, який отримав найбільшу кількість голосів" на останніх виборах 14 лютого у списку політичної партії, в даному випадку - "Сербського списку".

У разі відсутності відповідного кандидата тієї ж статі, згідно із законом, депутат, який складає повноваження, має бути замінений "наступним кандидатом, який набрав найбільшу кількість голосів у списку кандидатів".

У списку "Сербського списку" є лише дев'ять інших кандидатів, які можуть бути рекомендовані ЦВК для заміни депутатів, які склали свої повноваження.

На лютневих виборах "Сербський список" мав у своєму списку 20 кандидатів. Але депутат Іван Тодосієвич був засуджений за розпалювання міжнаціональної ворожнечі за свою заяву про те, що масове вбивство косовських албанців сербськими силами у 1999 році було "сфабриковано" "терористами".

Тодосієвич був замінений іншим депутатом від "Сербського списку", в результаті чого залишилося лише дев'ять потенційних кандидатів на місце депутатів, що пішли у відставку.

Однак, навіть ті кандидати, що залишилися у списку "Сербського списку", можуть не погодитися замінити кандидатів, які пішли у відставку в рамках протесту косовських сербів. Це може призвести до того, що ЦВК доведеться рекомендувати десять інших кандидатів.

Каколлі сказав, що десятий депутат може бути замінений іншою партією, що представляє етнічну сербську громаду.

Десять місць у 120-місцевому косовському парламенті призначені для сербів.

Якщо процес заміни не відбудеться, то в країні може виникнути конституційна криза. Якщо це станеться, то Конституційний суд повинен винести рішення про те, "як діяти далі у випадках, коли немає політичних суб'єктів цієї громади, які могли б замінити кандидатів".

Нагадаємо, причиною загострення і протестів косовських сербів стала чергова спроба Приштини зобов’язати їх замінити номерні знаки авто на косовські. Ця зміна відтерміновувалася вже багато разів поспіль через протести косовських сербів та Белграда. ЄвроПравда детально розповідала про це у статті Сербія йде на загострення: чи призведе її ультиматум до нової війни у Косові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: