Ядерна зброя РФ у Білорусі означає втрату Лукашенком суб’єктності – Зеленський

П'ятниця, 31 березня 2023, 19:55

Президент Володимир Зеленський вважає, що рішення самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка про розміщення російської ядерної зброї означає втрату ним "будь-якої суб’єктності".

Як передає кореспондент "Європейської правди", про це він заявив у п’ятницю на пресконференції за підсумками Бучанського саміту.

На думку президента України, розміщення ядерної зброї в Білорусі говорить про невдалу зустріч російського президента Владіміра Путіна з лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

"Потрібно було показати якусь суб’єктність, яку Росія під керуванням президента Путіна повністю втратить", – вважає він.

Також Зеленський потрактував цей крок як намагання Путіна показати "якісь політичні кроки або перемоги", чого він не зміг зробити на полі бою в Україні.

Лукашенко погрожує притягти з Росії стратегічну ядерну зброю

"І третє – я вважаю, що це повністю втрата будь-якої суб’єктності президент Білорусі. Він, я думаю вже, не вирішує, яка зброя розташована на його території", – підкреслив український президент.

Нагадаємо, минулого тижня президент Росії Владімір Путін заявив, що у Білорусі до липня розмістять тактичну ядерну зброю і порівняв власні ядерні плани з розміщенням США своєї зброї в Європі. Він наполягав на тому, що Росія не порушить обіцянки щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

У Білорусі вважають, що розміщення ядерних боєзарядів РФ на території країни без передання Мінську контролю за ними не суперечить міжнародному праву, та вказують на аналогічну практику НАТО.

Читайте також: Ошийник для Лукашенка: як тактична ядерна зброя РФ змінить розклади у Білорусі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: