Зеленський: на саміті НАТО в липні потрібне позитивне рішення щодо вступу України 

Понеділок, 15 травня 2023, 12:01

Президент України Володимир Зеленський закликав НАТО ухвалити "позитивне політичне рішення" щодо заявки Києва на членство в Альянсі на липневому саміті у Вільнюсі.

Про це він заявив у відеозверненні до Копенгагенського саміту демократії, що відбувається у понеділок, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Настав час прибрати найбільшу безпекову невизначеність у Європі, тобто ухвалити позитивне політичне рішення про членство в НАТО. Це варто зробити вже на липневому саміті Альянсу", – сказав Зеленський. 

Глава держави наголосив, що це буде "вчасний сигнал". "Сигнал, що немає навіть найменшої ймовірності, що демократія програє чи поступиться своїми цінностями у цій війні", – сказав президент Зеленський. 

Заява президента прозвучала у той час, коли він перебуває у турне європейськими столицями. Президент відвідав Рим, Берлін, Париж і в понеділок завітав до Лондона.

З лідерами Італії, Франції та Німеччини Зеленський ухвалив декларації про підтримку руху України до членства в НАТО.

Ці документи містять згадку про рух до НАТО відповідно до Бухарестської декларації, яка визначає шлях України до повноцінного членства через етап Плану дій. Але Київ наполягає, що хоче рухатись до НАТО за пришвидшеною процедурою, без виконання ПДЧ, як це відбувалось у випадку з Фінляндією та Швецією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: