У Німеччині заявили, що РФ посилила дезінформацію щодо України в Європі

Новини — Понеділок, 1 квітня 2024, 14:41 —

У Німеччині заявляють про сплеск дезінформаційних кампаній РФ в Європі, спрямованих на підрив підтримки України.

Про це в інтерв'ю Financial Times розповів керівник департаменту культури і комунікації Міністерства закордонних справ Німеччини Ральф Бесте, повідомляє "Європейська правда".

Бесте зазначив, що російські кампанії дезінформації стали масштабнішими, майстернішими та непомітнішими.

"Це безумовна загроза, яку ми повинні сприймати серйозно. В цілому, (спостерігається) зростання складності і впливу в порівнянні з тим, що ми бачили раніше", – зазначив німецький дипломат.

Реклама:

За його словами, Росія поєднує більшу складність і правдоподібність своїх повідомлень з автоматизацією, щоб зробити свої атаки більш ефективними і такими, яким було би важко протидіяти.

"Ймовірно, відбувається багато такого, чого ми навіть не бачимо. Все більше і більше розмов відбувається в приватних ... каналах Telegram і WhatsApp. Дуже важко зрозуміти, що там відбувається", – додав Бесте.

В його департаменті є спеціальний підрозділ, який очолює зусилля німецького уряду з відстеження і припинення інформаційних операцій Росії за кордоном.

Бесте підкреслив, що росіяни "шукають тріщини сумнівів або почуття тривоги і намагаються їх розширити".

Цього року його департамент викрив одну з найбільших спроб маніпулювання німецькою громадською думкою на платформі соціальної мережі Twitter (X).

Мережа з понад 50 тисяч фейкових акаунтів, які публікували до 200 тисяч постів на день, намагалася переконати німців у тому, що урядова допомога Україні підриває німецький добробут і загрожує ядерною війною.

Мережа намагалася подавати ці заяви так, ніби вони були опубліковані як думки авторитетних новинних видань, таких як Der Spiegel і Süddeutsche Zeitung. Також була спроба посилити вже наявні антиукраїнські погляди і зробити їх більш поширеними.

Протидіяти таким зусиллям важко, сказав Бесте, і це свідчить про те, наскільки Росія просунулася вперед з часів сумнозвісних "фабрик тролів", які використовували реальних людей для поширення фейків часто в незграбний і очевидний спосіб.

Нагадаємо, після розкриття у Чехії та Польщі проросійських мереж упливу чеський прем’єр Петр Фіала заявив, що варто очікувати на подальші такі оголошення в інших країнах.

Деякі депутати Європарламенту минулого тижня закликали до невідкладних дебатів та розслідування після заяв, що Росія могла підкупити окремих євродепутатів для просування своїх інтересів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: