Литовцы скинулись на Байрактар, польские гаубицы KRAB, 1 млрд евро из Германии: новости выходных

Дайджест
Воскресенье, 29 мая 2022, 21:50

Макрон і Шольц вчергове поговорили з Путіним, а в Естонії кажуть, що вони прокладають дорогу до нового насильства РФ; ключовий пропагандист Орбана прирівняв Україну до нацистської Німеччини; за даними NYT, США схвалили передачу Україні реактивних систем залпового вогню; Польща передала Україні 18 самохідних гаубиць KRAB; у Литві зібрали 5 мільйонів євро на "Байрактар" для України за три дні; Молдова надіслала в Україну другу партію гуманітарної допомоги; ЄС вивчає можливість військово-морської місії для розблокування експорту України; ЄС знову не домовився щодо нових санкцій проти РФ; Єврокомісія запропонувала план "компромісного" нафтового ембарго щодо РФ; Німеччина надасть Україні 1 млрд євро грантової підтримки; Ердоган не відмовиться від наступу у Сирії через критику США.

Більше важливих і цікавих новин 28 та 29 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Пріоритети Росії на Донбасі, Шольц і Макрон поговорили з Путіним

Триває чотирнадцятий тиждень повномасштабної війни Росії проти України. 

Найближчими днями російські підрозділи зроблять пріоритетом на Донбасі форсування річки Сіверський Донець у районі Лимана та зберігатимуть основні зусилля навколо Сєвєродонецька.

Розвідка відзначила, що захоплення російськими військами більшої частини міста Лиман на півночі Донецької області є підготовчою операцією до наступного етапу наступу Росії на Донбас.

Лиман має стратегічне значення, оскільки тут розташований великий залізничний вузол, а також є доступ до важливих залізничних та автомобільних мостів через річку Сіверський Донець, наголосили в міноборони Британії.

Плацдарм біля Лимана дасть Росії перевагу в потенційній наступній фазі наступу на Донбас, коли вона, ймовірно, буде намагатися просунутися до ключових українських міст глибше в Донецькій області - Слов’янська та Краматорська.

У британському міноборони нагадали, що 26 травня ватажок так званої "ДНР" Денис Пушилін заявив контрольованим російською державою ЗМІ, що якщо Росія повністю захопить Донецьку та Луганську області, то там буде проведено референдум.

У Зеленського відповіли на звинувачення Кремля про відмову від переговорів. Зокрема, радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що переговори можливі, якщо Росія відмовиться від лицемірства (одне говоримо, інше робимо), залишить південь країни та відведе війська.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю нідерландському NOS заявив, що вважатиме перемогою повне відновлення територіальної цілісності України, а "план мінімум" - повернення територій, які РФ окупувала після 24 лютого.

Макрон і Шольц вчергове поговорили з Путіним, у тому числі про захисників "Азовсталі". В Естонії кажуть, що вони прокладають дорогу до нового насильства РФ.

Ключовий пропагандист Орбана прирівняв Україну до нацистської Німеччини.

США схвалили передачу РСЗВ, гаубиці KRAB з Польщі

За даними The New York Times, США схвалили передачу Україні реактивних систем залпового вогню.

Про передачу зброї, найімовірніше, буде оголошено наступного тижня, сказав чиновник на умовах анонімності. 

Озброєння включатиме мобільні ракетні установки, які можуть стріляти набагато далі, ніж пускові установки, які зараз використовує Україна, пише видання.

Хоча офіційні особи не надали подробиць про те, які саме типи ракет нададуть Сполучені Штати, Пентагон найчастіше використовує M31 GMLRS (Gueded Multiple Launch Rocket System). Це високоточна зброя з супутниковим наведенням, яка несе приблизно таку ж кількість вибухівки, як і 500-фунтова авіабомба.

Також США планують включити до наступного пакету озброєнь для України реактивні системи залпового вогню HIMARS, які пересуваються на шасі колісних вантажівок.

Польща передала Україні 18 самохідних гаубиць KRAB. Мова йде про техніку трьох артилерійських ескадронів. Також Польща навчила сто українських артилеристів керувати цими гаубицями KRAB.

За своїми характеристиками KRAB подібні до самохідних гаубиць Caesar, раніше переданих Україні Францією.

Таким чином, українська армія вже має щонайменше 24 західні самохідні гаубиці: 6 французькі та 18 польські.

KRAB – це обладнання, яке використовується польською армією протягом кількох років. Їх виготовляє польська компанія Huta Stalowa Wola. При цьому гусеничне шасі для нього виготовляється за корейською ліцензією, а гармата калібру 155 мм є модифікацією британського озброєння.

Максимальна дальність стрільби з основними боєприпасами становить 40 кілометрів. За хвилину KRAB може вистрілити шість разів.

У Литві зібрали 5 мільйонів євро на "Байрактар" для України за три дні.

Як повідомляє Welt am Sonntag, уряд Німеччини звів військову підтримку України до мінімуму за останні дев'ять тижнів.

Федеральний міністр економіки і віцеканцлер Німеччини Роберт Габек відкинув звинувачення в тому, що Німеччина дуже неохоче допомагає Україні. 

За його словами, справа у тому, що Берлін не може виконати всіх побажань України, і "це створює певну напруженість".

Молдова надіслала в Україну другу партію гуманітарної допомоги.

Дієвість санкцій проти РФ, план "компромісного" нафтового ембарго

Британська розвідка зазначає, що спроба РФ домогтися послаблення санкцій підкреслює їх дієвість.

В Міноборони Британії нагадали, що 25 травня заступник міністра закордонних справ Росії Андрєй Руденко заявив, що Росія готова надати гуманітарний коридор для суден, які перевозять продовольство через Чорне море, в обмін на скасування санкцій. Міністр також попросив Україну розмінувати територію навколо Одеського порту, щоб дозволити проходження кораблів.

Міністр закордонних справ України закликав міжнародну спільноту не піддаватися на пропозиції Росії послабити санкції, накладені на неї за агресію, в обмін на розблокування торгових шляхів через Чорне море. 

Дмитро Кулеба зауважив, що накладені на Росію західні санкції ніяк не пов’язані із наростаючою глобальною продовольчою кризою. 

За його словами, єдиною причиною дефіциту, зростання цін і загрози голоду є те, що російські військові фізично заблокували експорт з України 22 млн тонн продовольства через українські порти.

Євросоюз вивчає можливість військово-морської місії для розблокування експорту України.

Черговий раунд консультацій щодо шостого пакету санкцій проти РФ виявився невдалим. Нові консультації відбудуться зранку 30 травня.

Кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк повідомив, що мова йде не лише про ембарго на російську нафту. За його словами, є також країни, які не погоджуються із пропозицією щодо заборони громадянам РФ купувати нерухомість у ЄС.

Тим часом, Єврокомісія запропонувала членам ЄС план "компромісного" нафтового ембарго щодо РФ. Зокрема, Єврокомісія запропонувала заборонити морську нафту з Росії, одночасно відкладаючи обмеження на імпорт з ключового нафтопроводу, намагаючись задовольнити заперечення Угорщини та досягти домовленості щодо шостого пакету санкцій проти РФ.

Європейська комісія надіслала національним урядам у суботу переглянуту пропозицію, яка дозволить продовжити постачання нафти через гігантський нафтопровід "Дружба", який є основним джерелом імпорту до Угорщини.

Країни-члени поступово припинятимуть імпорт морської нафти протягом шести місяців і нафтопродуктів протягом восьми місяців.

В угорському МЗС назвали неприйнятною українську заяву про те, що "з нафтопроводом "Дружба", по якому нафта надходить до Угорщини, може статися все, що завгодно".

За словами державного секретаря угорського МЗС Тамаша Менцера, заява Міністерства енергетики України особливо вражає, оскільки Угорщина надає допомогу нужденним українцям. 

Як повідомляє Reuters, один з російських олігархів частково "сховався" від санкцій, передавши активи дружині.

Яхти підсанкційних росіян почали вимикати систему ідентифікації, ховаючись від арешту..

Біля берегів Англії загорілась і затонула суперяхта, є загроза розливу палива.

Щодо шляху України до ЄС

На 28 травня у семи містах країн Євросоюзу були заплановані акції на підтримку надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС на червневому саміті блоку. Акції планували у семи великих містах семи країн - Брюсселі, Берліні, Відні, Мілані, Парижі, Празі та Варшаві.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що у нього із прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте очевидні розбіжності у поглядах щодо членства України в ЄС.

Під час розмови з президентом України журналістка Nieuwsuur відзначила, що кілька тижнів тому Марк Рютте звернувся до українського парламенту і назвав Україну частиною європейської сім'ї, проте нічого не сказав про членство України у ЄС. Зеленський відповів, що спілкувався про це з прем'єр-міністром у четвер. 

"Я йому дуже відкрито сказав: якщо ви думаєте, що нам не місце в ЄС, то ви повинні це сказати чітко", - згадує Зеленський.

Член комітету Європарламенту із закордонних справ та доповідач по Україні  Міхаель Галер заявив, що заборона на виїзд для експрезидент Петра Порошенка псує імідж України та додає аргументів тим, хто виступає проти надання Києву статусу кандидата у члени ЄС.

Інше: 1 млрд євро Україні з Німеччини, газ для Сербії від Путіна

Німеччина надасть Україні 1 млрд євро грантової підтримки.

Трамп: США слід фінансувати безпечні школи, а потім Україну.

Європол стурбований, що після війни в Україні зброя може потрапити до рук злочинців.

Президент Сербії в розмові з Путіним домовився про газ за вигідною ціною строком на три роки.

Туреччина зберігає опозицію до членства Фінляндії і Швеції в НАТО.

Правило 3-3-3 – Австрія змінює вимоги до донорів крови.

Понад 150 міст світу розірвали відносини з російськими "побратимами" - МЗС.

Ердоган не відмовиться від наступу у Сирії через критику США.

Це лише частина цікавих новин 28 та 29 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: