Испания поможет танками, "психическая" ссора с Венгрией, задержание в Молдове: все за уикенд

Дайджест
Воскресенье, 5 июня 2022, 21:33

Розвідка Британії: українці провели контратаки в Сєвєродонецьку, Росія втратила оперативний імпульс; за даними CNN, західні країни проводять регулярні зустрічі для розробки умов припинення вогню в Україні; Макрон виступив проти приниження Росії і за дипломатичне врегулювання; Путін пригрозив ударами по нових цілях, якщо Захід надасть Україні ракети більшої дальності; Іспанія готова поставити в Україну танки Leopard і зенітно-ракетні комплекси; спікер парламенту Угорщини заявив про "психічні проблеми" Зеленського; річне скасування мит ЄС набуло чинності; українського депутата затримали у Молдові; в ЄС готують загальноєвропейське визнання водійських прав українських біженців; три країни відмовилися пропускати літак Лаврова, що прямує до Сербії.

Більше важливих і цікавих новин 4 та 5 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Росія втратила оперативний імпульс у Сєвєродонецьку

Триває п’ятнадцятий тиждень повномасштабної війни Росії проти України. 

Два журналісти Reuters поранені на сході України, їх водій загинув. Крім того, в Україні загинули троє добровольців - з Нідерландів, Німеччини та Австралії.

Британська розвідка вважає поєднання авіаційних і артилерійських ударів ключовим фактором останніх тактичних успіхів РФ на сході України.

Також зазначається, що Збройні сили України провели контратаки у Сєвєродонецьку та зуміли зупинити просування російських сил.

У звіті йдеться, що за останні 24 години українські сили провели контратаки в місті Сєвєродонецьк, що, ймовірно, звело нанівець оперативний імпульс російських сил, раніше набраний за рахунок концентрації бойових підрозділів та вогневої потужності. 

За даними розвідки, російські сили, задіяні в цьому районі, включають особовий склад, мобілізований із резерву очолюваних Росією сепаратистських сил самопроголошеної Луганської народної республіки.

Ці війська погано оснащені і навчені, і не вистачає важкої техніки у порівнянні з регулярними російськими частинами.

За даними CNN, західні країни проводять регулярні зустрічі для розробки умов припинення вогню в Україні.

Папа Римський закликав лідерів не воювати, а почати переговори.

Президент Франції Еммануель Макрон виступив проти приниження Росії і за дипломатичне врегулювання.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що заклики не допустити приниження Росії можуть лише принизити Францію чи будь-яку іншу країну, яка закликатиме до цього. За його словами, Росія принижує сама себе.

Нова посол США в Україні Бріджит Брінк відвідала Бородянку, яка зазнала катастрофічних руйнувань під час бойових дій у перші тижні повномасштабної війни.

Путін пригрозив ударами по нових цілях, якщо Захід надасть Україні ракети більшої дальності.

Наступна зустріч формату "Рамштайн", танки Leopard з Іспанії

Міністр оборони США Ллойд Остін анонсував серію міжнародних візитів, у тому числі - для проведення наступної зустрічі Контактної групи з оборони України, перша з яких відбулася на базі ВПС США "Рамштайн" у Німеччині.

Поїздка Остіна розпочнеться з вівторка 7 червня, перші закордонні візити будуть до Сінгапура і Таїланду. Після цього він прямує до Брюсселя для проведення наступної зустрічі Контактної групи з оборони України у форматі з особистою присутністю.

Міністри оборони з буквально усього світу обговорять поточну ситуацію в Україні у зв’язку з неспровокованим вторгненням РФ.

El Pais повідомляє, що Іспанія готова поставити в Україну танки Leopard і зенітно-ракетні комплекси.

Словаччина відклала постачання гаубиць власній армії, щоб передати їх Україні.

Угорщина поливає брудом Україну

Спікер парламенту Угорщини Ласло Кевер висловив думку про "психічні проблеми" у президента України Володимира Зеленського через те, що він рішуче, іноді жорстко просить партнерів про підтримку.

В Офісі президента відреагували приказками на образи спікера парламенту Угорщини Ласло Кевер на адресу Володимира Зеленського і згадали про Корюківську трагедію. 

"У короткого розуму язик довгий", - серед іншого написав заступник глави ОП Андрій Сибіга.

Він також зазначив, що хотів би почути оцінку Ласло Кевера про те, як угорські фашисти спалили живцем тисячі людей в чернігівському селі Корюківка.

Сибіга додав до допису лінк на сторінку у Вікіпедії про Корюківську трагедію.

Корюківська трагедія — масове вбивство 6700 мешканців села Корюківка (нині місто в Чернігівській області), здійснене 1-2 березня 1943 року загонами СС та угорської військової жандармерії в ході Другої світової війни.

Масштаби трагедії — виняткові серед населених пунктів України, СРСР та Європи. Корюківські вбивства за кількістю жертв майже у 45 разів перевищують білоруську Хатинь, у 41 — чеське Лідице, у 12 — французький Орадур.

Крім того, міністерство закордонних справ України очікує на оприлюднення спікером парламенту Угорщини Ласло Кевером довідки про стан його психічного здоров’я.

Голова Верховної ради Руслан Стефанчук розкритикував заяви спікера парламенту Угорщини Ласло Кевера і загалом позицію Будапешта щодо України.

За його словами, увесь демократичний світ зі здивуванням і нерозумінням спостерігає не за заявами Президента Зеленського, а за позицією Угорщини, яка наполегливо продовжує поливати брудом Україну та відбілювати Росію.

У Варшаві біля посольства Угорщини організували перформанс на знак протесту проти блокування Будапешта нафтових санкцій проти РФ.

Акцію організували активісти Euromaidan-Warszawa. Під час перформансу Віктор Орбан офіційно відкрив варшавський відрізок нафтопроводу "Дружба" та організував гучне святкування з цього приводу. Як пояснюють організатори, прямо з труби лилась українська кров. Орбан частував учасників святкування свіжою українською кров‘ю та запрошував усіх до танцю на кістках українців. Учасники охоче пили та танцювали під хіти угорської музики.

Одна з організаторок Наталя Панченко написала у Facebook, що "Дружба" - найкривавіший нафтопровід світу. 

Євроінтеграція України

Регламент Європейського парламенту і Ради №2022/870 про тимчасові заходи щодо лібералізації торгівлі, що звільняють на рік український експорт від мит, набув чинності в суботу.

Як зазначило Мінекономіки, це рішення доповнює можливості, які українські експортери мають відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Тепер тарифи, прописані в угоді, будуть тимчасово припинені.

Міністерство уточнило, що йдеться про мита для промислової продукції; призупинення застосування системи вхідних цін для фруктів і овочів і всіх тарифних квот для сільськогосподарської продукції, а також про припинення антидемпінгових мит на імпорт товарів походженням з України і застосування глобальних захисних заходів щодо українських товарів.

Австрія пропонує створити для України етап, що передуватиме статусу кандидата у члени ЄС. Зокрема, канцлер Австрії Карл Нехаммер заявив про необхідність створення"європейської підготовчої зони", перебування в якій дозволить Україні та Молдові наблизитися до стандартів ЄС.

За його словами, це має бути "проміжний крок між співпрацею та повним вступом до ЄС".

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що Євросоюз зробить помилку та зіграє на руку Росії, якщо Грузія не отримає статусу кандидата на вступ до ЄС.

Прем’єр зазначив, що зараз - історичний момент і зараз вкрай важливо, щоб європейські лідери погодилися надати статус кандидата на вступ усім країнам "Асоційованого тріо" - Грузії, Україні та Молдові.

Країни ЄС заміщають російську нафту

За даними Reuters, італійська нафтова компанія Eni SpA та іспанська Repsol SA з наступного місяця можуть почати відвантажувати венесуельську нафту до Європи. Цей крок допоможе компенсувати припинення постачання російської нафти до ЄС.

Франція веде переговори з ОАЕ про заміщення російської нафти та дизельного палива.

Через санкції ЄС Сербія залишиться без російської нафти.

Інше: у Молдові затримали нардепа, провокація на Балканах

Українського депутата затримали у Молдові.

В ЄС готують загальноєвропейське визнання водійських прав українських біженців – ЗМІ.

Три країни відмовилися пропускати літак Лаврова, що прямує до Сербії.

У Вільнюсі Марш рівності пройшов з традиційною символікою та прапорами України.

Медведєв, обурений санкціями проти сімей політиків РФ, згадав про суди Лінча і Ку-клукс-клан.

Литва – автобуси, якими українці повертаються додому, заповнені на місяць наперед.

Туреччина викликала посла Греції на тлі зростання напруженості між країнами.

В результаті зіткнення потягів у Словаччині постраждали десятки людей. 

Аварія потяга у Баварії: кількість загиблих зросла до п’яти. У катастрофі загинули дві українки.

У Єревані під час сутичок на антиурядовому протесті постраждали 50 осіб.

У французькому Ліллі почали розслідування через антиукраїнські написи і свастики.

Провокація на Балканах: у Північній Македонії підпалено болгарський клуб.

У Балтійському морі стартують масштабні навчання НАТО, залучені Швеція та Фінляндія.

Це лише частина цікавих новин 4 та 5 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: