Лаврова не пустили в Сербию, план ЕС по замещению газа РФ, запрос на оружие в Болгарии: новости

Дайджест
Понедельник, 6 июня 2022, 21:55

Британія оголосила новий пакет підтримки для розслідування воєнних злочинів в Україні; Прем'єрка Естонії каже, що єдність Європи на тлі агресії РФ підтримувати все важче; у Придністров’ї повідомили про чергову "диверсію" – проти російських "миротворців"; МЗС Росії висунуло Вашингтону ультиматум і пригрозило наслідками американським журналістам; постпред Росії в ООН вийшов з зали під час виступу президента Євроради; Британія надасть Україні реактивні системи залпового вогню M270, що вражають цілі до 80 км; США передають українським правоохоронцям рятувальне обладнання на $50 млн; посол України у Болгарії подав офіційний запит на постачання зброї; Лавров скасував візит до Сербії через закриття авіапростору для його літака; США не планують скасовувати санкції проти Росії в обмін на зерно; ЄС розробив план заміщення російського газу; Ердоган вимагає від прем'єрки Швеції звільнити міністра оборони.

Більше важливих і цікавих новин 6 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Прем'єрка Естонії: єдність Європи під загрозою

Триває 103 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Під час боїв на Донеччині неподалік Бахмута загинув грузинський доброволець Георгій Григолія.

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська повідомила, що близько 1500 білорусів приєдналися до підрозділів, які воюють в Україні на боці  українських військових.

Вона додала, що зараз ще більше людей тренується "в інших країнах", щоб допомогти Україні.

Міноборони Британії вважає, що російська ракетна атака на Київ вранці 5 червня, ймовірно, була спробою зірвати постачання західної військової техніки.

Щодо боїв на Донбасі розвідка Британії відзначає запеклі бої в Сєвєродонецьку та просування російських військ до Слов'янська в рамках намагань оточити українські сили.

Щодо ситуації на морі: після втрати крейсера "Москва" у квітні російські сили, ймовірно, перекинули на острів Зміїний у західній частині Чорного моря кілька засобів протиповітряної оборони, у тому числі системи ЗРК Тор та ЗРГК Панцир-С1.

Крім того, Британія оголосила новий пакет підтримки для розслідування Міжнародним кримінальним судом (МКС) воєнних злочинів в Україні.

Посол Естонії в Україні Каймо Кууск заявив, що російські удари по Києву минулими вихідними зроблено з метою надіслати сигнал США, але ризику повторного наступу на українську столицю наразі немає.

А на думку прем’єр-міністерки Естонії Каї Каллас, через реакцію Європейського Союзу на вторгнення Росії в Україну європейську єдність стало все важче утримувати.

У Придністров’ї повідомили про чергову "диверсію" – цього разу проти російських "миротворців".

Очільник оборонного комітету Державної думи РФ Андрєй Картаполов допустив введення на окуповані території України "миротворчої місії" ОДКБ, але лише "після спецоперації". 

Напруга між США та Росією на тлі війни в Україні лишається високою. Посол США у Москві Джон Салліван закликав Росію не закривати своє посольство у Вашингтоні.

За його словами, дві найбільші ядерні держави світу мають продовжувати переговори. Салліван сказав, що Вашингтон та Москва не повинні просто розірвати дипломатичні відносини.

Незважаючи на кризи, шпигунські скандали та балансування на межі холодної війни, дипломатичні відносини між Москвою та Вашингтоном не переривалися відколи США встановили відносини з Радянським Союзом у 1933 році.

Тим часом, МЗС Росії висунуло Вашингтону ультиматум і пригрозило наслідками американським журналістам.

Зокрема, акредитовані в Росії співробітники американських ЗМІ відвідали у понеділок МЗС Росії - під час зустрічі їм висунули ультиматум, зажадавши від Вашингтона "змінити ставлення" до російських журналістів у США.

За словами шеф-кореспондента американської телекомпанії Alhurra TV, його та колег попередили про можливі заходи у відповідь, якщо Вашингтон "не змінить своє ставлення" до російських журналістів, які працюють у США.

А постійний представник Росії в ООН Василій Небензя вийшов із зали засідань Ради безпеки ООН під час виступу президента Європейської ради. 

Шарль Мішель у промові прямо звернувся до представника РФ: "пане посол, будьмо відверті, Кремль використовує постачання продовольства як невидимі ракети проти країн, що розвиваються".

РСЗВ з Британії та рятувальне обладнання з США

Британія надасть Україні реактивні системи залпового вогню M270, які можуть вражати цілі на відстані до 80 км.

Міністр оборони Бен Воллес зазначив, що підтримка Британії щодо України змінюється в міру розвитку російської тактики.

За його словами, ці високоефективні реактивні системи залпового вогню дозволять українцям краще захистити себе від жорстокого використання далекобійної артилерії, яку сили Путіна використовували без розбору, щоб зруйнувати міста.

Греція не передаватиме БМП Україні, поки не отримає Marder від Німеччини.

США передають українським правоохоронцям рятувальне обладнання на $50 млн.

Посол України в Болгарії Віталій Москаленко направив до болгарського МЗС офіційну ноту з проханням про постачання зброї.

Москаленко також підтвердив, що у Болгарії буде відремонтовано 80 українських танків.

У Молдові заперечили чутки про український літак, який нібито забирав запчастини для винищувачів.

В анонімних Telegram-каналах поширювали чутки, що літак Ан-26, який прибув до аеропорту 6 червня з Ужгорода, нібито забрав запчастини для винищувачів МіГ-29.

Скасування візиту Лаврова до Сербії через санкції

Візит міністра закордонних справ Росії Сєргєя Лаврова до Белграда 6-7 червня скасовано після того, як три сусідні з Сербією країни відмовилися пропустити його літак у свій повітряний простір.

Країна ЄС Болгарія відмовилася пропускати літак Лаврова разом із Північною Македонією та Чорногорією — країнами, які, як і Сербія, сподіваються приєднатися до ЄС.

Як відомо, після вторгнення Росії в Україну російським літакам заборонили використовувати повітряний простір ЄС.

У посадовців і політиків РФ істерика через заборону літаку Лаврова полетіти до Сербії. Вони закликають відповісти на закриття сусідами Сербії повітряного простору для літака глави МЗС РФ Сергєя Лаврова.

Глава Роскосмосу Дмитрій Рогозін, серед інших, пішов далі і погрожує європейським країнам міжконтинентальною балістичною ракетою "Сармат".

США ввели санкції проти двох урядовців Боснії і Герцеговини за дестабілізацію Балкан.

Крім того, у Сполучених Штатах дозволили конфіскувати два літаки Абрамовича.

США не послаблять санкції через зерно

Як повідомляє Politico, Сполучені Штати не підуть на угоду, в рамках якої з Росії буде знято частину санкцій в обмін на зняття блокади з українських портів для експорту зерна.

Представник ООН у коментарі виданню сказав, що нещодавні заяви Москви щодо зняття блокади в обмін на санкції "ускладнюють крихкі переговори".

Один американський чиновник назвав пропозицію Москви "дипломатією здирства" і заявив, що США не погодяться на угоду, яка зніме якийсь економічний тиск на Кремль.

Як відомо, через те, що Україна є одним з найбільших світових експортерів зерна та олії і експорт здійснювався переважно морем, блокада Росією чорноморських портів загрожує глобальним зростанням цін на цю продукцію та дефіцитом в низці країн Африки і Близького Сходу.

Україна разом з партнерами обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту та як перший крок вимагає від Росії відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад.

Росія натомість заявляє, що готова пропустити судна з українським зерном, "якщо Україна розмінує порти" та в обмін на зняття санкцій. США та Британія вже заявили, що не збираються розглядати такі поступки.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав західних партнерів не вірити запевненням президента РФ Владіміра Путіна, що Росія не скористається коридором для експорту врожаю через порт Одеси для того, щоб напасти на місто.

А президент України Володимир Зеленський заявив, що постачання Україні зброї є найкращою гарантією для розмінування портів, через які можна експортувати українське продовольство. 

При цьому, Зеленський відкидає ідею "зернового коридору" через Білорусь до портів на Балтійському морі.  

Відмова від російської нафти і газу

Європейський Союз розробив план заміщення газу із Росії, щоб позбавитися енергетичної залежності.

За словами єврокомісара із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, ЄС імпортує з Росії 155 млрд кубометрів на рік. 

У рамках нової стратегії Брюссель планує отримати 50 млрд кубометрів за рахунок ввезення скрапленого природного газу зі США або Катару, 10 млрд кубометрів - наявними трубопроводами, аналог ще 25 млрд кубометрів буде вироблено за рахунок прискореного запуску морських вітряних турбін і сонячних панелей.

Єврокомісар констатував, що президент РФ Владімір Путін використовує "газ, щоб розділити нас, і протягом багатьох років робив усе, щоб поділити Європу".

Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек у понеділок вирушив до Ізраїлю для переговорів, котрі, як очікується, будуть присвячені відновлюваним джерелам енергії у той час, як Німеччина шукає альтернативу російським енергоносіям. 

А у Польщі водії почали протестувати через високі ціни на пальне.

Інше: засідання парламентарів Молдови і Румунії, вимога Ердогана 

Глава МЗС Угорщини вступився за спікера парламенту, який сказав, що у Зеленського "психічні проблеми".

Глава МЗС Британії закликала депутатів не звільняти Джонсона, пославшись на підтримку України.

Ердоган вимагає від прем'єрки Швеції звільнити міністра оборони - ЗМІ.

Латвія заборонила всі телеканали РФ до закінчення війни і повернення Криму Україні.

У Британії почали масштабний експеримент з чотириденним робочим тижнем.

Молдова і Румунія вперше проведуть спільне засідання своїх парламентів.

Болгарія назвала провокацією підпал культурного центру в Північній Македонії.

Прем’єр Польщі натякнув на важливість долучення України до ініціативи "Тримор’я".

Німеччина надасть 70 російським дисидентам посвідку на постійне проживання - ЗМІ.

Це лише частина цікавих новин 6 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: