Новый пакет оружия из США, пропутинский спикер в Италии, Маск отменяет помощь: новости дня

Дайджест
Пятница, 14 октября 2022, 22:00

Сполучені Штати підрахували втрати Росії і вважають, що її здатність створювати комплексну високоточну зброю вже постраждала.

Адміністрація президента США Джо Байдена готує новий пакет військової допомоги Україні в розмірі 725 мільйонів доларів.

Очікується, що в новому пакеті будуть додаткові боєприпаси, а також військові автомобілі HMMWV, але нових систем протиповітряної оборони там не передбачено.

Разом з тим, відомо, що декілька перших установок NASAMS США поставлять вже цього місяця

Литва відправила в Україну відремонтовані PzH2000

Маск підтвердив небажання платити за Starlink в Україні і натякнув, що ображений на посла Мельника.

Всі важливі і цікаві новини дня 14 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Провали Росії 

З початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія втратила шість тисяч одиниць техніки й використовує боєприпаси в таких масштабах, які не зможе компенсувати у зв’язку із санкціями Заходу.

Як стверджується у звіті уряду США, здатність Росії створювати комплексну високоточну зброю вже постраждала від заходів експортного контролю, які обмежують доступ Росії до передових технологій. Санкції Заходу також призвели до дефіциту в РФ менш складних технологій – наприклад підшипників, що ускладнює виробництво і ремонт танків, літаків, підводних човнів та інших військових систем.

США також зафіксували, що ще з травня Росії не вистачає критично важливих поставок дизельних двигунів, деталей двигунів для вертольотів і літаків, а також її броньованих танків. Крім того, у Москви виникли проблеми з виконанням оборонних замовлень іноземних держав.

Крім того, за даними британської розвідки, з початку липня РФ захопила всього кілька населених пунктів.

А в Ірландії задумались про перегляд нейтралітету через війну РФ проти України.

Слід додати, що сьогодні західні дипломати й топ-посадовці вітали захисників і захисниць України.

Зокрема, захисників України вітала президентка Європарламенту Роберта Метсола, посол США Бріджит Брінк, український посол Німеччини Анка Фельдгузен, глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс, головнокомандувач Збройних сил Швеції та МЗС Естонії.

Щодо ядерної загрози Росії

Речниця зовнішньополітичної служби ЄС Набіла Массралі повідомила, що слова глави дипломатії Жозепа Борреля про відповідь Заходу на потенційний ядерний удар Росії по Україні є дуже чіткими.

"У разі ядерної атаки будуть серйозні наслідки. Немає сумніву, що Європі та її союзникам доведеться відреагувати на використання ядерної зброї. І це не слова. Від початку російської незаконної агресії проти України ЄС вжив безпрецедентні дії, щоб допомогти Україні на всіх рівнях, включно з військовим, захистити себе. І ЄС продовжить підтримувати Україну", - сказала Массралі, утримавшись від розкриття додаткових деталей.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель напередодні заявив, що якщо Росія вдарить по Україні ядерною зброєю, то відповідь Заходу буде дуже потужною з військової точки зору, так що російська армія буде знищена.

Військові навчання Північноатлантичного альянсу з ядерного стримування Steadfast Noon, анонсовані раніше генеральним секретарем Єнсом Столтенбергом, триватимуть із 17 по 30 жовтня.

У щорічних навчаннях братимуть участь 14 країн та до 60 літальних апаратів різних типів, серед яких – винищувачі четвертого та п'ятого поколінь, а також літаки-розвідники та літаки-заправники.

А міністр оборони Британії дорікнув Макрону за "розкриття карт" у ядерному протистоянні з РФ.

Напередодні президент Еммануель Макрон заявив, що Франція не використовуватиме своїх засобів ядерного стримування проти Росії у відповідь на ядерну атаку проти України, щоб уникнути "глобальної війни".

Джерела в НАТО повідомили виданню The Telegraph, що коментарі Макрона загрожують "принципам стримування". "Ми не вдаємося до деталей сценаріїв", - сказали вони.

Експрезидент Франції Франсуа Олланд також розкритикував Макрона.

"Надійність ядерного стримування полягає у тому, щоб не казати, що саме ми мали би зробити", – сказав він.

Олланд зазначив, що краще "казати якомога менше і бути готовим зробити якомога більше".  

Депутат-віцепрезидент комітету з оборони Національної асамблеї (нижньої палати парламенту) Жан-Луї Тьєріо заявив, що "ледве не впав зі стільця", почувши заяву Макрона. 

"Це політична помилка. Один з принципів ядерного стримування - тримати невизначеність з приводу того, що (держава) вважає життєво важливими інтересами",  - прокоментував він.

Бруно Тертре, заступник керівника аналітичного центру "Фундація стратегічних досліджень", вважає, що правильною відповіддю для Макрона було би, що він "не буде грати у цю гру". "У будь-якому разі Путін має знати, що він програє", - вважає експерт. 

Тим часом, на Заході розробляють "антипанічні" плани на випадок, якщо Росія застосує ядерну зброю.

Слід додати, що російську субмарину зафіксували у надводному положенні біля берегів Франції.

Допомога Україні

Адміністрація президента США Джо Байдена готує новий пакет військової допомоги Україні в розмірі 725 мільйонів доларів.

Очікується, що в новому пакеті будуть додаткові боєприпаси, а також військові автомобілі HMMWV, але нових систем протиповітряної оборони там не передбачено.

Коли саме буде оголошена нова військова допомога Вашингтона, не уточнюється.

Проте, відомо, що декілька перших установок NASAMS США поставлять вже цього місяця.

Також Литва відправила в Україну відремонтовані PzH2000.

Крім того, ЄС у понеділок планує схвалити місію з тренування українських військових.

Проте, не все у Євросоюзі проходить гладко в питанні надання Україні зброї. 

Зокрема, за даними Euractiv, Польща блокувала виділення компенсацій ЄС за військову допомогу Україні через їхній низький рівень. 

Як відомо, після початку повномасштабного вторгнення РФ держави ЄС вперше в історії домовились про закупівлю зброї для третьої країни - України - через Європейський фонд миру (European Peace Facility).

Згідно з домовленістю, гроші йдуть через позабюджетний фонд ЄС, для наповнення якого ЄС виділяє значні транші і з якого потім виплачує державам-членам компенсацію вартості зброї, наданої Києву. Але за сім місяців після початку війни ця схема вже не працює як годиться, бо ЄС не встигає покривати запити держав-членів, що передали озброєння в Україну.

Читайте повний матеріал про те, як ЄС зіштовхнувся з дефіцитом фондів для оплати допомоги озброєнням Україні.

Маск скасовує допомогу

Міністерство оборони США отримало звернення від засновника компанії SpaceX Ілона Маска про фінансування мережі супутникового зв’язку Starlink, що використовується в Україні.

Напередодні CNN повідомив, що компанія Ілона Маска звернулася до Пентагону з проханням надалі забрати на себе фінансування роботи комплексів супутникового зв’язку Starlink в Україні, від яких дуже залежить зв’язок українських військових у зоні бойових дій.

Маск пізніше підтвердив цю інформацію, а також натякнув, що ображений на українського посла Андрія Мельника, який після публікації американцем "мирного плану" англійською мовою його послав.

Зазначимо, у матеріалі CNN йдеться, що відповідний лист компанії до Пентагону був надісланий "минулого місяця" - відповідно, у вересні, тоді як хвиля обурення через пропозицію Маска піти на поступки РФ щодо України - коли й з’явився недипломатичний коментар Мельника - здійнялася на початку жовтня. 

Термінали супутникового зв’язку Starlink від початку повномасштабної війни були життєво важливим елементом для зв’язку українських військових. В Україні їх вже близько 20 тисяч. Усі термінали були оплачені США, а не надавались компанією Україні за свій рахунок, але SpaceX забезпечувала пільгове обслуговування.

Санкції 

Естонія, Ірландія, Латвія, Литва і Польща надіслали Європейській комісії пропозиції для дев’ятого пакету санкцій, в якому зокрема пропонують запровадити проти Білорусі такі ж обмеження, як і проти Росії.

Тим часом, міністр закордонних справ Білорусі Владімір Макєй в інтерв’ю росЗМІ вжив фразу про те, що Білорусь нібито вже запровадила режим "контртерористичної операції" - про що досі не оголошували. 

Крім того, білоруські ЗМІ довідались про наміри Лукашенка провести часткову мобілізацію.

Пізніше у Білорусі уточнили, що запровадили "режим підвищеної терористичної небезпеки", а не "контртерористичну операцію" - як спершу зрозуміли із заяви глави МЗС Білорусі в інтерв’ю російським ЗМІ.

Також Євросоюз обговорює можливість санкцій проти Ірану через передачу дронів Росії.

Щодо санкцій проти Росії, то за даними опитування Кембриджського університету й агенції YouGov, здійсненого у 25 країнах світу, громадяни провідних західних країн переважно виступають проти поступок Росії та за збереження санкцій проти неї у зв’язку з повномасштабною війною.

Цікаво, що в Угорщині почалися "національні консультації" щодо санкцій проти Росії. Тамтешній прем’єр Віктор Орбан розкритикував санкції і закликав до мирних переговорів між Україною та РФ.

До того ж, він порівняв Зеленського зі страченим лідером Угорської революції.

А глава МЗС країни Сійярто викликав главу українського посольства через зняття угорського турула на замку в Мукачеві.

Енергокриза

Британія і Канада допоможуть ЄБРР підтримати "Нафтогаз" та "Укренерго" умовах війни.

Президент Туреччини Ердоган доручив уряду почати роботу над російським газовим хабом.

Французькому енергогіганту TotalEnergies закидають співучасть у воєнних злочинах в Україні.

Німецькі слідчі сфотографували руйнування "Північних потоків" і вважають, що це вибухівка. Швеція, Данія та Німеччина відмовилися від спільного розслідування витоку газу на "Північних потоках".

Інше: пропутінський спікер в Італії 

Еко-протестувальники залили супом шедевр Ван Гога у Лондоні.

Спікером Палати депутатів Італії обрали прихильника Путіна, який голосував проти безвізу для України.

США запроваджують механізм санкцій проти тих, хто постачає Росію зброю і допомагає у війні.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: