Байден сохранил контроль в Сенате, теракт в Стамбуле, 100 тысяч россиян в Грузии: все за выходные

Дайджест
Воскресенье, 13 ноября 2022, 20:04

Генсек ООН проти "аби-якого миру" в Україні, а джерела The Wall Street Journal повідомляють, що радник президента США радив українському керівництву шукати реалістичні умови для перемовин з РФ, в тому числі щодо Криму.

Президент Туреччини заявив, що це Захід "нападає на Росію".

А ще він вважає за необхідне продовжити угоду про експорт зерна через Чорне море.

Разом з тим, Росія добивається підключення до SWIFT свого держбанку в межах переговорів щодо "зернової угоди".

Стала зрозуміліша ситуація з результатами проміжних виборів в США. Зокрема, демократам вдалося зберегти свою незначну більшість у Сенаті США.

За останніми даними, Республіканська партія, найімовірніше, отримає більшість у нижній палаті.

Вважається, що Республіканська партія показала не такі хороші результати на проміжних виборах 2022 року, як очікувалось.

Через це колишній президент США Дональд Трамп втрачає прихильність своїх однопартійців з Республіканської партії. За останнім опитуванням, республіканці хотіли би бачити кандидатом в президенти на виборах 2024 року не Трампа, а губернатора Флориди Рона Десантіса.

Всі важливі і цікаві новини вихідних 12 та 13 листопада – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Щодо повернення Херсона

Британська розвідка зазначає, що відступ з Херсона є публічним визнанням проблем російських військ

"Херсон був єдиною обласною столицею, захопленою російськими військами з лютого, тому відхід завдає значної репутаційної шкоди…", – зазначають в огляді. 

На вихідних на Заході продовжували вітати Україну з поверненням Херсона. 

Зокрема, посол Британії в Україні привітала звільнення Херсона.

"Київ, Харків, Херсон. Я і моя команда живемо і працюємо серед героїв", - написала посол у Twitter.

А глава міноборони Британії заявив, що відступ росіян з Херсона означає ще один стратегічний провал для них.

Радник президента США із національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Україна здобула надзвичайну перемогу в Херсоні.

Прем'єрка Естонії була зворушена до сліз, коли побачила, "як до Херсона повертається свобода".

Зі звільненням Херсона українців також привітала глава МЗС Естонії та президентка Молдови.

Щодо переговорів з РФ

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш виступає за мир між Україною та Росією на основі принципів організації та міжнародного права.

За його словами, російське вторгнення стало порушенням Статуту ООН та порушенням територіальної цілісності України.

Генсек ООН додав, що підтримує "не будь-який мир - а мир, що ґрунтується на цінностях Статуту ООН та на основі міжнародного права".

Командувач британської армії заявив, що лише Україні вирішувати, коли вести переговори з РФ

Привідкрилися також деталі переговорів радника президента США з нацбезпеки Джейка Саллівана з українським керівництвом 4 листопада. 

Як повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела, Салліван рекомендував команді Зеленського почати думати про реалістичні вимоги для переговорів з РФ, включаючи перегляд заявленої мети України щодо повернення Криму.

"Зернова угода" 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба й державний секретар США Ентоні Блінкен у суботу зустрілися на полях саміту Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) у столиці Камбоджі Пномпені.

Серед іншого, сторони підтвердили підтримку продовженню Чорноморської зернової ініціативи до закінчення її терміну дії 19 листопада, а держсекретар США запевнив, що час і зміст будь-яких переговорів буде вирішуватися Україною.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вважає за необхідне продовжити угоду про експорт зерна через Чорне море.

А ще Ердоган заявив, що Захід "нападає на Росію".

Тим часом, Росія добивається підключення до SWIFT свого держбанку в межах переговорів щодо "зернової угоди".

Щодо саміту G20 

За даними The Telegraph, Британія та ЄС бойкотуватимуть главу МЗС РФ на саміті G20, який проходитиме 15-16 листопада, та закликатимуть до цього інших.

Також очікується, що світові лідери відмовляться від "сімейного фото" на G20 через присутність Росії.

А прем’єр Британії Ріші Сунак пообіцяв бути жорстким до РФ на зустрічі.

Щодо проміжних виборів в США

Демократам вдалося зберегти свою незначну більшість у Сенаті США.

Згідно з прогнозом телеканалу CNN, після перемоги демократів в Аризоні в п’ятницю та в Неваді в суботу демократи тепер мають 50 місць у Сенаті проти 49 місць у республіканців. 

Таким чином, другий тур виборів у Джорджії вже не стане визначальним для визначення контролю над Сенатом. Голос віцепрезидентки Камали Гарріс станет для демократів 51-им.

8 листопада у США відбулися проміжні вибори, на яких американці переобирали всіх 435 членів Палати представників Конгресу й третину (35) сенаторів. За останніми даними, Республіканська партія, найімовірніше, отримає більшість у нижній палаті.

Багато республіканців починають замислюватися, чи не варто замість Трампа висунути іншого кандидата від своєї партії на президентських виборах 2024 року через те, що Республіканська партія показала не такі хороші результати на проміжних виборах 2022 року, як очікувалось.

Трамп публічно підтримував кандидатів, які програли.

Нове національне опитування Yougov показало, що губернатор Флориди Рон Десантіс вирвався вперед на 7 відсотків від колишнього президента США Дональда Трампа у потенційних президентських праймеріз.

Згідно з опитуванням, 42% республіканців і незалежних прихильників республіканців тепер кажуть, що вони віддали б перевагу Десантісу як свому кандидату в президенти в 2024 році, тоді як Трампа підтримують 35%.

Нагадаємо, сам Трамп та так звані "трампісти" всередині Республіканської партії США вважають, що кошти, які направляють Україні, слід скерувати на підтримку економіки США.

Тоді як "традиційні" республіканці вважають, що підтримка України має продовжуватися.

Протести та мітинги 

В Албанії в суботу відбувся велелюдний протест проти корупції, зростання бідності та кількості людей, що залишають країну, під час якого між демонстрантами та поліцією виникли сутички.

"Як і 32 роки тому, світ бачить нас людьми (що прибувають на) невеликих човнах", - сказав Салі Бериша, лідер опозиційної Демократичної партії. Він мав на увазі кількість албанців, які прибувають до Великої Британії.

Британські міністри кажуть, що албанці стоять за потоком мігрантів, які перетинають Ла-Манш, і деякі з них причетні до організованої злочинності.

Протест розглядається в Албанії як спроба Беріші пограти м'язами перед місцевими виборами у травні 2023 року.

У Кишиневі 13 листопада знову зібралися члени та прихильники проросійської опозиційної партії "Шор", щоб вимагати відставки нинішньої влади.

Кілька сотень людей, які приїхали з різних районів країни, зібралися на проспекті Штефана чол Маре, скандуючи "Геть уряд і Маю Санду", "Геть диктатуру", "Дострокові вибори".

Крім того, 200 тисяч людей вийшли на захист громадського здоров’я у столиці Іспанії.

За словами профспілок, служби первинної медико-санітарної допомоги в районі Мадрида протягом багатьох років перебували під величезним тиском через брак ресурсів та персоналу, причому ситуація посилювалася поганим регіональним управлінням.

Організатори кажуть, що хоча Мадрид є регіоном Іспанії з найвищим доходом на душу населення, він також є регіоном, який витрачає найменшу суму на душу населення на первинну медичну допомогу. 

Вибух у Стамбулі

Сьогодні на популярній пішохідній вулиці Стамбула пролунав вибух, через який чотири людини загинули, 38 постраждали.  

Згодом президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пов’язав вибух у центрі Стамбула з тероризмом та повідомив, що кількість загиблих зросла до 6, а поранених – до 53.

"Наша нація повинна бути впевнена, що винуватці інциденту на вулиці Істікляль будуть покарані, як вони заслуговують. Відповідні підрозділи нашої держави продовжують свої зусилля з розкриття виконавців цього підступного нападу та асоціацій, які стоять за ним", - сказав він.

Президент Володимир Зеленський висловив співчуття турецькому народу.

"З глибоким сумом дізнався про значну кількість загиблих і поранених під час вибуху, що стався у Стамбулі. Висловлюю співчуття близьким загиблих і бажаю якнайшвидшого одужання пораненим. Біль дружнього турецького народу - наш біль", - написав президент у своєму Twitter.

Інше: скандальна заява угорського депутата

Ла Скала не буде скасовувати "Бориса Годунова" на прохання консула України.

Болгарія все ж не буде переселяти українських біженців із готелів у бази відпочинку.

100-річна італійка стала найстаршим у світі донором органів.

ЄС розкритикував заяву Туреччини про статус спостерігача при Тюркській раді для Північного Кіпру.

Україна та США побудують малий модульний реактор.

Понад 700 тисяч росіян виїхали до Грузії після оголошення мобілізації - президентка країни.

У Ризі зафіксували температурний рекорд +15 градусів, найтепліше за три століття. Також у різних куточках Фінляндії встановлені температурні рекорди.

Угорський депутат побажав Польщі з нагоди Дня незалежності якнайшвидше повернути спільний кордон з Угорщиною.

Свій твіт він проілюстрував фотографією, зробленою після захоплення Угорщиною Закарпаття у 1939 році, де поляк і угорець тиснуть руку біля прикордонного стовпа.

МЗС України закликало Угорщину засудити заяви свого депутата.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.