Війна та повернення корупціонерів. Чому падає інвестиційний рейтинг України?

Четвер, 13 листопада 2014, 16:22 — Юрій Панченко, Європейська правда

Український бізнес та інвестори все менше довіряють обіцянкам уряду.

Про це свідчить черговий індекс Інвестиційної привабливості України, підготовлений Європейською бізнес-асоціацією (EBA). Зараз інвестиційна привабливість оцінюється бізнесом на рівні 2,65 бала (за 5-бальною шкалою), тоді як кварталом раніше – на рівні 2,74 бала.

Варто відзначити, що одразу після зміни влади у країні цей показник зростав два квартали поспіль. А от за результатами III кварталу бізнес вперше заявляє про погіршення інвестиційної привабливості.

 

Нагадаємо, Європейська бізнес-асоціація проводить щоквартальне опитування своїх членів з середини 2008 року. Найвищий показник – 3,39 бала – було досягнуто у II кварталі 2011 року, а найнижчий – 1,81 бала – у IV кварталі минулого року, після відмови тодішньої влади від курсу на європейську інтеграцію.

Варто відзначити, що формального погіршення ситуації немає.

Про це свідчить більшість показників, на базі яких і формується загальний індекс.

Зокрема, протягом останнього кварталу оцінка нинішнього інвестиційного клімату не змінилася – лише 2,1 бала. На попередньому рівні залишилась і оцінка динаміки інвестиційного клімату за останні три місяці – 2,7 бала.

Натомість бізнес погіршив свою оцінку очікуваної динаміки протягом наступних трьох місяців – із 3,2 до 3,1 бала. Також знижено оцінку прибутковості бізнесу – з 3 до 2,9 бала.

Саме останні дані і свідчать про те, що головна причина погіршення - брак довіри інвесторів до уряду.

"Очікування, пов’язані із приходом нового уряду, були дуже високі. Але зараз, оцінюючи результати його роботи, можна стверджувати – приблизно половину цієї довіри вже втрачено", - констатує президент EBA Томаш Фіала.

Зі 121 керівника підприємств, що брали участь у нинішньому опитуванні, лише 12% називають інвестиційний клімат зараз сприятливим (повністю або частково).

Втім, це трохи більше, ніж три місяці тому – 8%.

Натомість несприятливим його називають 73% респондентів (раніше – 71%). Принциповий момент – однозначно неприйнятним інвестиційний клімат зараз вважають 28% керівників компаній, тоді як раніше – 21%.

Варто відзначити, що бізнес поступово звикає до війни на Донбасі – серед негативних змін про це згадали лише 30% респондентів. 28% керівників компаній занепокоєні ситуацією із курсом гривні, а ще 27% – відсутністю реальних реформ. Про посилення корупції заявили 11% респондентів.

"Якщо оцінювати ситуацію у вузькому сегменті фармацевтики, то варто визнати – за багатьма напрямками дійсно є позитивні зміни. Часто керівні посади займають люди із сучасним європейським мисленням, а процес контролю став менш обтяжливим. Однак не можне замовчувати, що старі сили поступово йдуть у наступ – особливо останнім часом - і намагаються повернутися. Це дуже загрозлива тенденція", - пояснює генеральний менеджер Astellas Pharma Europe BV Кшиштоф Сідлєцькі.

Що стосується військових дій, то найбільш вони вплинули на інвестиційний клімат у східних областях України. Зараз він дорівнює лише 2,1 бала (на півдні – 2,4). Для порівняння, інвестиційний клімат заходу країни оцінено у 2,9 бала, центру – 2,7 бала.

В нинішніх умовах все менше представників бізнесу приділяють увагу підписанню Угоди про асоціацію з ЄС. Позитивним фактором його назвали лише 4% респондентів.

"Асоціація з ЄС ще донедавна вважалася основним фактором, що забезпечить реформи та верховенство права для бізнесу. Однак вже зараз ми бачимо, що сподівання на реформи поки що не виповнилися", - пояснює Томаш Фіала.

Із позитивних новин 18% керівників компаній заявили, що задоволені політичною стабілізацією внаслідок проведення парламентських виборів, а ще 13% відчули на собі кроки уряду у царині дерегуляції.

Одночасно 44% респондентів заявили, що не помітили жодних позитивних змін протягом останніх трьох місяців.

Зміна уряду та нові обіцянки бізнесу теоретично можуть призвести до нового стрибка вже у новому замірі індексу. Втім, як зазначає виконавчий директор EBA Анна Деревянко, поступово бізнес стає все більш скептичним до таких обіцянок.

"Якщо подивитися на графік змін індексу, то можна побачити, що стрибки відразу після зміни уряду стають все меншими. Це означає, що компанії тверезіше ставляться до слів урядовців і чекають реальних справ", - пояснює вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.