Інвестклімат на тлі війни

Середа, 6 серпня 2014, 10:33 — Юрій Панченко, ЄвроПравда

Зміна влади в країні та встановлення європейського курсу призвели лише до незначного покращення інвестиційного клімату.

Про це свідчать результати опитування, яке щокварталу проводить Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) серед своїх членів. В нинішньому опитуванні – 24-му від початку світової економічної кризи – взяли участь 103 керівники компаній.

У порівнянні із минулим опитуванням зафіксований невеликий прогрес – індекс інвестиційної привабливості країни виріс на 0,02 бала і тепер складає 2,74 бала (за 5-бальною шкалою).

Такий результат за методологією ЄБА ніяк не можна назвати вдалим – він значно гірше результатів оцінки інвестиційного клімату 2010 року, коли бізнес повірив обіцянкам Віктора Януковича запроваджувати економічні реформи. Втім, він набагато кращий за оцінки кінця минулого року, коли після відмови уряду від підписання Угоди про асоціацію ЄС бізнес відчув себе ошуканим (1,81 бал).

Попри те, що загальна оцінка інвестиційного клімату майже не змінилася, суттєві відмінності відбулися в структурних показниках, які впливають на загальну оцінку.

Найприємніша новина – бізнес таки відчув протягом останніх трьох місяців полегшення регуляторного середовища.

За шкалою "оцінка інвестиційного клімату за останні три місяці" було набрано 2,7 бала, тоді як протягом двох минулих кварталів цей показник складав 1,7 та 2,4 бала. Також з 2 до 2,1 бала зросла оцінка нинішнього стану інвестиційного клімату.

Серед позитивних змін більшість підприємців – представників європейського бізнесу, що працює в Україні, – в першу чергу називають політичні зміни. Насамперед це вибори нового президента країни – про це заявили 21% респондентів – та підписання ним Угоди про асоціацію з ЄС (19%).

Трохи менше респондентів – 18% – згадали про позитивний ефект оновлення державного апарату та "антикорупційний напрямок розвитку". Ще 9% бізнесменів назвали позитивним фактором відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Оцінюючи регуляторне середовище в країні, бізнес визнає: за всіма напрямками відбулось покращення ситуації як щодо минулого кварталу, так і щодо кінця 2013 року. Однак оцінка таких реформ все одно невисока – не більше 3 балів за 5-бальною шкалою.

Згідно з опитуванням, найбільшого успіху уряд Арсенія Яценюка досяг у знятті технічних бар’єрів у торгівлі, що є складовою імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. Реформу в цій галузі було оцінено в 3 бали. Трохи менше – у 2,9 бала – оцінені досягнення Кабміну у спрощенні митних процедур та роботу Нацбанку з валютного регулювання.

Разом із тим, бізнес поступово позбавляється "рожевих окулярів" щодо нинішньої влади. Якщо за результатами першого кварталу, одразу після призначення нового уряду, за шкалою "майбутній інвестиційний клімат" (очікування на найближчі три місяці) було зафіксовано високі 3,6 бала, то тепер – лише 3,2 бала.

"Можна сказати, що бізнес позбавляється ілюзій", – пояснила виконавчий директор ЄБА Анна Дерев’янко.

"Якщо від нового уряду чекали миттєвих реформ, то тепер стає зрозуміло – реформи відбуваються надзвичайно повільно, що не могло не вплинути на відчуття бізнесом інвестиційного клімату країни", – додає Дерев’янко.

Саме це позбавлення бізнесу ілюзій і не дало рейтингу показати більше зростання.

Називаючи фактори, що негативно впливають на інвестиційну привабливість України, переважна більшість підприємців цілком очікувано згадує військові дії в країні – про це заявило 60% респондентів.

Дещо неочікувано, що розрив торговельних зв’язків з Росією майже не турбує бізнес. Про таку загрозу згадали лише 4% керівників компаній-членів ЄБА.

Водночас бізнес визнає, що результати економічних реформ виявилися значно меншими, ніж очікувалося.

Серед причин, що впливають на погіршення інвестиційної привабливості України, 19% респондентів називають відсутність рішучих дій уряду в напрямку реформ. Ще 9% підприємців занепокоєні падінням купівельної спроможності українців.

Такі зміни призвели до загальної зміни оцінок підприємців.

Порівняно з минулим опитуванням значно зменшилася доля керівників компаній – 40% проти 55%, – які відчувають погіршення інвестиційного клімату в країні. Це - позитивний результат. хоч і не надто позитивний.

Але одночасно зменшується доля підприємців, які відчувають покращення інвестиційного клімату – з 30% до 26%. Таким чином бізнес реагує на реальний стан економіки, все менше сподіваючись на швидкий результат реформ.

Однак найгірша новина, можливо, ще не увійшла в індекс ЄБА. "Оцінки бізнесу змінюються день від дня, а тому не виключено, що якщо збір анкет відбувся лише кілька днів поспіль, то результати були би гіршими",-- пояснює Анна Дерев’янко. Опитування проводилося протягом липня.

За її словами, незважаючи на збільшення кількості перевірок, бізнес ще донедавна стверджував про послаблення пресингу з блоку влади. "Однак в останні дні до нас доходить все більше свідчень про посилення пресингу. Можливо, це пов’язано із проблемами з наповненням бюджету, однак, якщо ця тенденція матиме продовження, результати наступного індексу можуть бути набагато гіршими", - пояснює Дерев’янко.

Таким чином, обіцянки уряду створити справжній європейський інвестиційний клімат, схоже, можуть розбитися, коли зіткнуться з суворою реальністю.

Таку оцінку ЄвроПравді неофіційно пояснює і керівник однієї з українських компаній.

"Ані вимоги хабарів, ані їхні розміри – нічого за останні півроку не змінилося. Єдина різниця – тепер до нас напряму не звертаються з вимогою хабара. Замість цього нам просто блокують роботу та чекають, коли ми самі запропонуємо гроші", – пояснив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.