Оптимістичне очікування. Як змінилися оцінки європейських інвесторів

Середа, 14 вересня 2016, 16:13 — Юрій Панченко, Європейська правда

Чи має Україна перспективи залучення іноземних інвестицій?

З одного боку, якщо дивитися за статистикою інвестицій нинішнього року, коли притік іноземних коштів фіксувався в основному в банківський сектор (та був вимушеним), або за результатами цьогорічної приватизації, то відповідь, на превеликий жаль, аж ніяк не буде ствердною.

Втім, є й хороша новина – самі інвестори налаштовані досить позитивно.

Підтвердженням цього є результати опитування, проведеного Європейською бізнес асоціацією (EBA) серед своїх членів.

Варто відзначити, що EBA не вперше проводить такі опитування, і, як правило, оцінки інвесторів коливаються від "погано" до "дуже погано".

Однак в даному випадку EBA вирішила суттєво обмежити коло респондентів, залучивши лише представників іноземних інвесторів.

В опитуванні, що проводилося наприкінці літа, взяли участь 117 ключових інвесторів, більшість з яких працюють у сфері надання послуг – 35%,  а також у таких секторах, як: промисловість – 25%, будівництво – 7%, гірничо-видобувна галузь – 3% та інших секторах.

Головна новина – інвестори поступово вірять у відновлення української економіки.

Зокрема, 74% респондентів підтвердили, що очікують на позитивну динаміку зростання бізнесу у 2017 році. Трохи менше довіра до гривні – лише 23% опитаних під час планування бюджету на 2017 рік закладають курс валют на рівні 27-28 грн/$.

Ще одна позитивна новина – 41% респондентів планують підвищувати зарплатні своїм співробітникам, попередньо – на 10-20%.

Чи достатньо цього для відновлення інвестицій? Не зовсім.

Про це свідчить і саме опитування. Зокрема, 46% не планують у 2017 році нових інвестиційних проектів.

З іншого боку, 45%, навпаки, планують такі проекти.

В чому причина такого скептицизму?

Насамперед – у тривалому падінні української економіки. Падіння, яке не може компенсувати очікуване зростання ВВП цього року на рівні 1-2%.

Але, що найважливіше для бізнесу – це зростання його прибутків. Тут теж поки все не дуже оптимістично.

Більшість опитаних (32%) вважають, що прибутковість бізнесу у 2017 році зросте на 10% (у доларовому еквіваленті).

"Інвестори бачать, що економічна ситуація в Україні продовжує бути найгіршою у Східній Європі. В такому випадку вони намагаються розглядати інші варіанти, наприклад – Албанію, де при низькому рівні оплати праці, останніми роками фіксуються досить високі темпи зростання економіки і високі темпи зростання прибутковості бізнесу", - вважає президент інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала.

Таким чином, формується замкнене коло:

українська економіка може прискорити своє зростання лише за рахунок інвестицій, а інвестори поки не йдуть у країну з низькими темпами економічного росту.

Втім, ситуацію можна змінити. Зокрема, на думку Томаша Фіали, таку можливість Україні дає режим вільної торгівлі із ЄС, що запрацював із січня нинішнього року. "Це був досить важливий сигнал для інвесторів, які пам’ятали, як аналогічний режим вплинув на економіки східноєвропейських країн", - говорить він.

За його словами, основний економічний ефект від ЗВТ має бути у приході інвесторів. "Досвід Центральної Європи показує – місцевим компаніям знадобився час, щоб вийти та закріпитися на ринку ЄС. Однак європейський бізнес досить швидко оцінив нові можливості та переніс туди свої потужності", - додає Фіала.

"Європейський бізнес досить уважно моніторить ситуацію в Україні. А зважаючи на те, що ціна на електроенергію в Україні набагато нижча, ніж в Європі, – це потужний стимул перенести свої потужності в Україну", - додає президент EBA Кшиштоф Седлецьки.

Втім, варто визнати – очікуваного масового приходу інвесторів в Україні досі не відбулося.

Традиційно таку відміність від "success story" східноєвропейських країн було прийнято пояснювати бойовими діями на Сході та загрозою розширення зони бойових дій.

Мабуть, найважливіша новина, яка міститься в опитуванні – цей ризик вже не такий принципово важливий для інвесторів. Зокрема,

оцінка важливості "військового фактора" при ухваленні інвестиційних рішень в середньому набрала 6,1% балів (за 10-бальною системою). Це лише третій показник!

І це при тому, що у 2014 та у 2015 роках цей ризик був найголовнішим, випереджаючи всі інші українські "негаразди".

"Очевидно, можна говорити, що ці побоювання інвестори вже побороли", - визнає виконуючий директор ЕВА Анна Деревянко. "Європейський бізнес звик вести справи в різних країнах. Інвестиції – причому набагато більші, ніж в Україну, – йдуть в африканські країни, де точиться війна. Тому головна причина – аж ніяк не у військовому конфлікті", - додає Кшиштоф Седлецьки.

Дійсно, вперше з початку війни інвесторів більше цікавлять традиційні українські ризики: корупція та відсутність судової реформи.

При цьому важливість зменшення податків є темою невисокої ваги – лише 2,9% бала. Набагато більше – майже 19% – занепокоєні складністю їх адміністрування та відсутністю прогресу в цій сфері. Важливість цієї теми оцінюється у 5 балів. 

Рівень перешкод для інвестування за ступенем їхньої важливості
(найвищий бал – 10) 

Ще одна проблема – загрози політичній стабільності. Зміна курсу країни (принаймні, економічного) турбує 15% респондентів.

Втім, за словами Томаша Фіали, надання траншу МВФ має дещо заспокоїти інвесторів. "Головне, щоб проміжок часу між нинішнім траншем та наступним був би суттєво менший, ніж між нинішнім та попереднім", - додає він. Нагадаємо, що Україна не могла отримати третій транш МВФ увесь 2016 рік, що не додавало надійності країні в очах бізнесу.

І нарешті,

інвестори почали говорити про нову проблему – повільну імплементацію Україною норм, включених в Угоду про асоціацію з ЄС.

Наразі про цю проблему як про пріоритетну заявило 5% респондентів.

Не менш важливо зазначити, що інвестори не чекають від уряду неможливого. Для суттєвого покращення ситуації та розблокування інвестування, на їхню думку, цілком достатньо простих кроків: виконувати програму МВФ, саджати за корупцію, приватизувати хоча б три найбільших підприємства та зняти обмеження на рух капіталу. 

Все це – кроки, які в уряді обіцяють зробити давно, і за наявності політичної волі їх можна було б зробити за декілька місяців. 

Позитивний вплив дій влади на приток інвестицій
(найпозитивніший вплив – 10) 

Отже, хоча проблем дійсно багато, однак, як постійно визнають в ЕВА, загальна ситуація видається набагато сприятливішою, ніж рік тому.

А такий оптимізм інвесторів – це можливість, яку країна мусить використати.

Якщо ми дійсно збираємося використовувати можливості, які дає Україні Угода про асоціацію.

І останнє – опитування бізнесу проводилося в період, коли новий транш МВФ був під сумнівом. Останні новини додали оптимізму, а відповідно, попри складності, Україна – на правильному шляху. 

Автор: Юрій Панченко,

редактор "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.