Ядерний аргумент Трампа: які зміни принесе новий оборонний бюджет США

Понеділок, 20 серпня 2018, 09:44 — , для Європейської правди
Фото: businessinsider.com

"Ми маємо намір посилити наших військових, як ніколи раніше", – заявив президент Дональд Трамп, підписавши новий оборонний бюджет США. Документ, який, за його словами, став найзначнішим внеском у військові потреби у світовій історії.

І це не перебільшення. National Defense Authorization Act (NDAA) передбачає виділення $616 млрд на оборонний бюджет Пентагону, $ 9 млрд – на фінансування заокеанських операцій американських збройних сил і $21,9 млрд – на програми модернізації ядерної зброї під егідою Міністерства енергетики.

Названий на честь сенатора Джона Маккейна (одного з найзатятіших критиків Трампа і водночас борця за посилення безпеки США) документ передбачає збільшення коштів на утримання американської армії, зокрема на підвищення зарплат військовослужбовців на 2,6%.

Крім того, передбачено розширення кожної з гілок активних військових контингентів: на 11,5 тисяч осіб в армії, на 7,5 тисяч – у ВМС, на 1,1 тисяч – у морській піхоті і на 4 тисячі – у ВПС.

Розмір має значення

Багато в чому це пов'язано з основною місією щодо протидії розширенню впливу потенційних опонентів США: Росії і Китаю.

Що стосується Китаю: як видається, саме китайські оборонні космічні програми стали стимулом для ініціативи Трампа зі створенню Космічних сил США, які стануть частиною стратегічних військово-повітряних сил. Відомо, що президент наполягав на створенні окремої гілки сил, співвідносної з ВПС, ВМС і армією, проте отримав згоду законодавців лише на космічний підрозділ у межах ВПС.

Шпаргалка для Трампа: що Держдеп записав між рядками Кримської декларації

Компенсацією за відмову від повноцінного втілення космічної мрії стало виділення коштів на проведення військового параду в листопаді. Військовий парад – явище нетрадиційне для США, однак Трампа вразив парад у Парижі, який глава Білого дому спостерігав минулого року на запрошення президента Макрона. Втім, виявилося, що парад "з'їсть" втричі більше запланованого, і його було вирішено перенести на наступний рік.

Також китайський напрямок, схоже, зачепив торгові війни Вашингтона з Пекіном. Зокрема, NDAA передбачає заборону для федерального уряду і підрядників на співпрацю з китайськими компаніями ZTE Corporation і Huawei Technologies Company, які, з одного боку, беруть участь у китайських оборонних програмах, а з іншого – донедавна активно штурмували американські ринки високих технологій, успішно заповнюючи низько- і середньобюджетний сегмент ринку мобільного зв'язку.

Як видається, виділення $59,62 млн на розгортання військового контингенту США в Південній Кореї також можна розглядати не лише як підтримку союзника на противагу агресивним планам Пхеньяна, але і як певну протидію розширенню регіонального впливу Китаю.

Не менш серйозну увагу приділено і протидії Росії.

На стримування Москви також передбачені чималі коштів з різних напрямків, зокрема:

- виділення $6,3 млрд для Європейської ініціативи стримування (European Deterrence Initiative), що має на меті посилити оборону держав по периметру Росії. Відзначимо цю приємну новину як для союзників США по НАТО, так і для Росії, яка невтомно бореться з привидом заокеанського ворога;

- заборона бюджетного фінансування будь-яких видів діяльності, спрямованих на визнання суверенітету РФ щодо Криму. Це передбачає згортання бюджетного фінансування більшості проектів, які США ведуть з Росією, в тому числі, ймовірно, і остаточне припинення співпраці в рамках спільних програм зі збагаченим ураном/плутонієм;

- виділення $250 млн на зміцнення оборони України, в тому числі $50 млн – на летальне озброєння для Києва. Втім, про це було вже чимало сказано українськими коментаторами, тож не будемо на цьому зупинятися.

Нова ядерна гонка

Не менш важливим є інше – США увійшли в стадію нового модернізаційного циклу ядерних технологій, виділивши на це $21,9 млрд.

З одного боку, це явище регулярне, так само, як і в Росії, бо більшість ядерних озброєнь створювалося ще в роки холодної війни, і їх оновлення – процес необхідний.

З іншого ж боку, порівняно зі стратегією Обами, Трамп зробив якісний крок уперед, воскресивши ще бушівські плани із впровадження в життя тих видів озброєнь, які понад десятиліття пролежали під сукном сенатських заборон. Йдеться про мініатюрні ядерні боєголовки, про розробку яких сповістила на початку цього року нова американська ядерна доктрина (Nuclear Posture Review).

Зокрема, з метою боротьби з неофіційною російської доктриною "ескалації для деескалації", яка передбачає застосування ядерної зброї в регіональних війнах, Вашингтон проголосив створення боєзарядів малої потужності. Мета цього проекту – звільнити американську ядерну зброю від функції самостримування, а саме:

переконати Росію, що її намір застосовувати ядерну зброю в регіональних операціях не паралізує Вашингтон, а навпаки, дозволить йому дати адекватну відповідь.

Як запевняють у Держдепі й Міністерстві оборони, метою мініатюризації ядерної зброї США стане не зниження порога ядерної війни, а навпаки, підвищення порога стримування можливих ядерних авантюр РФ.

Зрозуміло, що мініатюризацію ядерних боєголовок планується здійснити не для всіх видів озброєнь, а для двох із них: нової крилатої ракети морського базування, яка замінить знятий з виробництва Обамою "Томагавк" з ядерною боєголовкою, і частини балістичних ракет для підводних човнів, в яких мегатонні ядерні боєголовки замінять малопотужними і, відповідно, такими, які умовно можна застосовувати в регіональних конфліктах.

Такий крок дійсно може знизити поріг застосування ядерної зброї загалом.

Втім, як справедливо зауважив один із найвідоміших теоретиків ядерного стримування французький генерал Андре Бофре, стримування не працює в тому випадку, якщо опонент не вірить, що ви дійсно готові до атаки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.