Трамп розкритикував норми оборонного бюджету США щодо Криму та РФ

Середа, 15 серпня 2018, 15:25

Президент США Дональд Трамп розкритикував деякі положення закону про бюджет США на 2019 рік на потреби національної оборони (NDAA), підписаного ним 13 серпня.

Про це пише USA Today.

Після підписання Трамп заявив, що "дуже пишається своєю визначною роллю в цьому", проте за декілька годин у письмовій заяві глава Білого дому критично висловився про чотири з восьми положень закону, які стосуються РФ. Зокрема, йому не сподобалась норма, що забороняє фінансування будь-яких проектів, де припускається визнання права Росії на Крим, а також заборона військової співпраці з Росією до того часу, поки Москва не виведе війська з України.

Інші розкритиковані Трампом положення закону щодо РФ містять вимогу до Білого дому звітувати про кроки, вжиті у відповідь на порушення Росією Угоди про відкрите небо, а також надавати звіти щодо нової угоди з ядерної зброї START.

Загалом Трамп висловив застереження стосовно 52 положень закону, в більшості з яких, на його думку, Конгрес намагався обмежити повноваження президента у міжнародній політиці.

Трамп каже, що такі положення підривають роль президента як "єдиного представника країни в міжнародних відносинах".​ 

Документ передбачає спрямування $716 млрд на оборону. Одна зі статей документу дозволяє виділити Міністерству оборони США $250 млн для надання безпекової допомоги Україні. У цю суму закладено $50 млн на оборонні летальні види озброєнь.

Документ включає положення про продовження співпраці з Україною у питанні кібербезпеки, який передбачає допомогу Києву у посиленні власних спроможностей щодо захисту від кібератак.

Також у розділі про "посилення стримування російської агресії у Європі" йдеться про посилену безпекову допомогу Україні та підтримку реформ оборонного сектора.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: