"Земан у квадраті": чому словацькі вибори можуть принести неприємний сюрприз Україні

Понеділок, 11 березня 2019, 14:30 — , Європейська правда, Братислава-Жиліна
Фото euobserver.com

"Смачного, Словаччино", – говорить телеглядачам, сидячи за святковим столом, віце-президент Єврокомісії та кандидат у президенти Марош Шефчович.

Дивна політична реклама? Проте нинішні президентські вибори у Словаччині інакше ніж дивними не назвеш.

Вибори, в яких кандидат від влади не дуже хоче виграти. Вибори, в яких хоча на перший погляд і лідирують два дружніх до України політики, але є ризик перемоги третього – відверто проросійського кандидата, який заявляє про необхідність зняття з РФ санкцій і не вважає Крим анексованим.

Саме тому ЄвроПравда вирішила на місці розібратися, хто може стати президентом сусідньої держави.

Кандидат проти волі

"Президент для Словаччини" та "Президент для справедливості" – це ключові гасла політичної реклами нинішніх президентських виборів. Перше гасло – реклама Мароша Шефчовича. Друге – його головної конкурентки, адвокатки Зузани Чапутової.

При цьому політична боротьба ведеться дуже дивно, навіть мляво.

Білбордів із політичною рекламою в Словаччині мало, а лідер за їхньою кількістю – Шефчович. Проте цим його кампанія й обмежується. Хоча формально єврокомісар перебуває у відпустці на час виборів, він фактично не бере участі у кампанії – не проводить зустрічей із виборцями, не ходить на теледебати.

Така стратегія могла бути виправдана місяць тому, коли Марош Шефчович був лідером перегонів, проте наприкінці лютого ситуація змінилася. Опозиційний кандидат, учений-хімік Роберт Містрик, відмовився від участі у перегонах на користь більш рейтингової партнерки по опозиції – адвокатки та громадської активістки Зузани Чапутової.

Об’єднання дало кумулятивний ефект. Вже наступні заміри соціологів показали, що Чапутова стала лідером перегонів та навіть має певні (нехай і невеликі) шанси на перемогу аж у першому турі.

Але навіть у такій ситуації кандидат від влади не змінив своєї стратегії.

І це ставить питання: а чи дійсно він хоче виграти?

"Вбивство рік тому журналіста Яна Куцяка і його нареченої, а також протести внаслідок цього суттєво вдарили по рейтингах лідера партії Smer Роберта Фіцо та ключових партійців. Як наслідок, партія влади була змушена шукати незаплямованого кандидата на президентські вибори. Спочатку вони умовляли голову МЗС Мирослава Лайчака, а коли той принципово відмовився – домовилися із Шефчовичем, який останні 16 років працював у Брюсселі, спочатку як посол, а потім як єврокомісар", – розповідає директор Асоціації словацької зовнішньої політики Александр Дулеба.

Багато хто у Братиславі переконаний, що cам Шефчович волів би продовжити роботу в Брюсселі, аніж ставати президентом. Тим більше, що вже незабаром буде формуватися склад Єврокомісії на наступні п'ять років, і нову кандидатуру від Словаччини висуватиме чинний уряд, з яким у Шефчовича добре порозуміння.

Адвокатка та екоактивістка

Ще місяць тому ключовим кандидатом від опозиції вважали вченого Роберта Містрика. Він не лише випереджав Чапутову, але й вважався більш об’єднуючою фігурою. Все змінили дебати між кандидатами, які впевнено виграла його суперниця, досвідченіша у політичному житті – і її рейтинг стрімко поліз вгору.

Засновниця адвокатського об’єднання, що надавало послуги неурядовим організаціям, Чапутова відома тим, що добилася скасування амністії щодо екс-прем’єра Владіміра Мечіара – мабуть, найнегативнішого персонажа новітньої словацької історії.

А на додачу вона відома як екоактивістка, яка близько 10 років боролася за закриття сміттєвого полігону біля міста Пезінок та зрештою домоглася цього.

А головне, Чапутова – досить незвичний тип політика для сьогоднішніх держав на сході Євросоюзу. На відміну від більш поміркованого Містрика, який робив наголос на антикорупційній програмі, Чапутова декларує відверто ліберальні гасла. Зокрема, вона підтримує права жінок на аборти та можливість усиновлення дітей одностатевими парами.

Це досить незвично для консервативної Словаччини.

І це може стати проблемою для кандидатки, яку часто сприймають як "висуванця від братиславських кав’ярень".

"Нещодавно я читав лекції в університеті Прешова і після лекції пішов до студентської пивної. Там якраз дискутували про політиків та конкретно – про Чапутову. Студенти були однозначні – за неї не можна голосувати за жодних обставин. Адже вона розлучена, підтримує геїв, а головне – хоче роздавати гроші циганам. Таку аргументацію я міг очікувати від старших людей, але чути її від молоді було досить дивно", – розповідає Александр Дулеба.

Варто додати, що перемога Чапутової стала би найвдалішим варіантом для України. "Хоча і Шефчович декларує дружню до України політику, існує ризик його залежності від курсу Smer, який час від часу заграє з Кремлем. Натомість Чапутова на світоглядному рівні має несприйняття дій Росії", – неофіційно розповідає співрозмовник, близький до політичних кіл Словаччини.

Зустріч біля салону татуювань

Як ліберальна кандидатка веде кампанію за межами столиці? Щоб відповісти на це питання, ми поїхали до Жиліни – міста на півночі Словаччини, яке досі залишається електоральною вотчиною для партії влади Smer. Тут мала пройти зустріч Чапутової з виборцями.

Про політичну подію в маленькому місті не нагадує нічого. Жодного плакату з оголошенням зустрічі, жодного намету активістів її команди. Зустріч була анонсована на фейсбук-сторінці кандидатки без додаткової офлайн-реклами!

Питаємо, як пройти на цю зустріч, стареньку, яка виходить із кафедрального собору. "Сама не піду і вам не раджу! – відрізає вона. – Не вистачає лише, щоб вона заповнила країну мігрантами – самі потім пошкодуєте".

 
Зузана Чапутова у Жиліні. Фото Nadácia POLIS

Знайти місце зустрічі дійсно непросто, хоч воно і розташоване у самому центрі. Це офіс громадської організації Nadácia POLIS, вхід до якого не так легко знайти: треба пройти через паб та піднятися на другий поверх, який орендують ця організація та… салон татуювання.

Менше з тим, поставити запитання кандидату у президенти прийшло чимало людей – близько двохсот осіб. Невеликий зал заповнений під зав’язку, багато кому не знайшлося місця, тож люди чекають у коридорі та навіть на сходах.

Чапутова спочатку спілкується з ведучим, а потім відповідає на питання присутніх. Дивує, що першим пунктом серед своїх пріоритетів на президентській посаді вона називає екологію, пообіцявши збільшити площу заказників.

Суміш влади, мафії та грошей ЄС: як вбивство журналіста збурило Словаччину

 

Інший пункт її програми – політична незалежність роботи поліції та прокуратури.

Ці питання стали вкрай актуальними після резонансного вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка. "У Словаччині є чесні поліцейські, чесні прокурори та навіть чесні судді. Питання в тому, щоб дати їм нормально працювати", – пояснює вона.

Давши високу оцінку діяльності чинного президента, Чапутова обіцяє, що на цій посаді буде не лише критикувати уряд, але й "активніше пропонувати альтернативу".

"Але чи затвердите ви новий уряд Smer, якщо вони виграють наступні вибори?" – найбільш гостре питання із залу. "Так, президент має діяти відповідно до конституції. Проте у президента є достатньо повноважень, щоб не допустити в уряд осіб, які не мають права там бути", – відповідає Чапутова.

Наостанок ведучий зачитує листа від легендарного чеського політика, екс-міністра закордонних справ Карла Шварценберга – той вважає, що перемога ліберала має стати уроком демократії від Словаччини для всього регіону.

Несподівана загроза

Вибори у Словаччині можуть здаватися позбавленими інтриги, проте це зовсім не так.

На тлі протистояння між "кандидаткою зі столиці" та "кандидатом із Брюсселя" перший тур може принести величезну сенсацію – замість Шефчовича у другий тур може потрапити суддя Верховного суду Штефан Гарабін.

Він зберігає навіть шанси на перемогу, і це вкрай небезпечно для України.

Гарабін є православним та ідентифікує себе як русина – і одне, й інше дещо незвично для словацької політики. Проте для більшості словаків ключовим є те, що він займав посаду міністра юстиції в останньому уряді Владіміра Мечіара. Адже авторитарне правління Мечіара вважається найтемнішою та найганебнішою сторінкою новітньої словацької історії – але є і ті, хто волів би повернутися у "старі часи".

А ще Гарабін виступає за скасування санкцій проти РФ та не вважає Крим анексованим. Останню тезу він пояснює тим, що "згідно з Конституцією України, Крим був автономною республікою, державою в державі", а тому, мовляв, мав право на вихід із її складу. Це твердження, звісно ж, неправдиве, українська Конституція такого не передбачає – але хто з пересічних словаків буде це перевіряти?

 
Реклама Гарабіна у центрі Братислави. Фото ЄвроПравди

Зауважимо, що таких заяв не лунало навіть від чеського президента Земана – наразі найбільш проросійського серед лідерів ЄС.

Останні опитування дають Гарабіну третю сходинку – за нього готові проголосувати 11,4% словаків (за Шефчовича – 16,7%). Проте попередні вибори показали, що ультраправі зазвичай отримують більший результат, ніж дають їм соцопитування. А до того ж, останні тижні рейтинг Шефчовича зменшувався – і ця тенденція може продовжитися й надалі (перевірити це неможливо, бо публікація даних свіжих соцопитувань вже заборонена).

Зважаючи на це, всі словацькі політологи вважають ймовірність виходу Гарабіна у другий тур більш ніж реальною та додають: в такому разі перемога Чапутової перестає бути очевидною.

Зокрема, кандидату від правого табору буде легше бити по ліберальних поглядах Чапутової, аніж Шефчовичу. Отже, за цього сценарію другий тур обіцяє стати набагато гострішим та брудним.

"Вихід ультраправого кандидата у другий тур може "розбудити" колишній електорат Мечіара, для якого серед чинних лідерів перегонів немає підходящого кандидата – Шефчович для них занадто європейський. А на додачу Гарабін може долучити голоси, віддані за інших євроскептиків", – вважає старший науковий співробітник Інституту політичних досліджень Словацької академії наук Юрай Марушак.

Серед цих євроскептиків – неофашист Маріан Котлеба. Лідер партії "Котлеба – Народна партія Наша Словаччина" теж є кандидатом у президенти та обіймає четверту сходинку із підтримкою, за різними опитуваннями, 5-9% словаків.

План В для Фіцо

Ще одна особа, здатна вплинути на результат президентських виборів – Роберт Фіцо. Лідер партії Smer та колишній прем’єр, який минулого року покинув посаду через масові протести після вбивства журналіста-розслідувача, шукає шлях для утримання своєї влади.

Ще донедавна він претендував на посаду судді Конституційного суду – і нехай чинний президент Андрей Кіска відмовлявся підписати його кандидатуру, це міг зробити Шефчович. Таке призначення давало би екс-прем’єру і політичний вплив, і, не менш важливо, імунітет. Однак ця ідея викликала гостре несприйняття у словацькому суспільстві, і згодом Фіцо публічно відмовився від планів стати суддею.

Але це аж ніяк не означає, що Фіцо готовий йти з політики.

"Після того, як рейтинг Шефчовича став падати, у Фіцо почали консультації із Гарабіним. І хоча домовленостей між ними ще немає – переговори йдуть", – запевняє ЄвроПравду джерело у Братиславі.

Втім, ставка на Гарабіна може стати вкрай небезпечною як в цілому для країни, так і для збереження самим Фіцо ролі де-факто керівника вертикалі влади у Словаччині.

"На відміну від Земана, Гарабін наразі на підйомі та навіть у випадку програшу президентських виборів має шанс провести у парламент свою новостворену партію. А у разі перемоги – взагалі зможе претендувати на ключову роль у майбутній коаліції", – прогнозує Юрай Марущак.

Перший тур словацьких виборів відбудеться 16 березня. Вже незабаром ми дізнаємося, чи перетворяться ці вибори на битву за зовнішній вектор країни.

Адже результатом цієї кампанії може стати як перемога проєвропейського та дружнього до України кандидата – так і дрейф Братислави до кола "друзів Кремля".

Автор: Юрій Панченко,

редактор "Європейської правди",

Братислава – Жиліна

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.