Сильні темпи відновлення британської економіки наближають підйом ставки - Центрбанк Британії

Вівторок, 17 червня 2014, 09:30

Очікування підвищення базової процентної ставки Банком Англії ростуть: ще один представник британського ЦБ - член Комітету з кредитно-грошової політики (Monetary Policy Committee, MPC) Девід Майлз дав зрозуміти, що ставка може бути збільшена раніше, ніж очікують ринки, пише Інтерфакс з посиланням на MarketWatch .

В інтерв'ю газеті Times of London Майлз, що вважається прихильником стимулюючої політики ЦБ, заявив, що темпи відновлення британської економіки змусили його переглянути свою думку.

"Економіка Великобританії демонструє більш швидкі темпи зростання, ніж очікувалося, - зазначив він. - Зрозуміло, що збереження такої тенденції починає змінювати нашу думку відносно того, наскільки сильним є підйом, і це, звичайно ж, позначиться на нашому виборі моменту, в який можна почати нормалізацію кредитно-грошової політики".

Майлз, термін служби якого в MPC закінчується через 11 місяців, дав зрозуміти, що сподівається проголосувати на користь підвищення базової ставки до завершення цього терміну.

"Був шанс, що я поставлю своєрідний рекорд, ставши членом MPC, який за два терміни своєї служби, за шість років, жодного разу не голосував за зміну ставок. Мені б не хотілося встановити цей рекорд", - сказав він.

Минулого тижня голова Банку Англії Марк Карні заявив, що британський Центробанк може підвищити базову процентну ставку раніше, ніж очікують ринки.

"Ведеться багато розмов про те, коли відбудеться перше підвищення ставки. Це може статися раніше, ніж очікують ринки", - заявив Карні.

Федеральна резервна система, як очікується, підвищить ставку не раніше середини 2015 року, в той час як Європейський центральний банк, що піднімав ставку в середині 2011 року і знову знизив її через кілька місяців, 5 червня 2014 урізав ставку на 10 базисних пунктів - з 0 , 25% до 0,15% річних, оновивши рекордно низький рівень.

ВВП Великобританії в першому кварталі 2014 виріс на 3,1% в річному вираженні, що стало кращим результатом з четвертого кварталу 2014 року. Згідно з прогнозом Єврокомісії, цього року британський ВВП збільшиться на 2,7%, в 2015 році - на 2,5%.

Тим часом, за останніми оцінками МВФ, ВВП Великобританії в 2014 році збільшиться на 2,9%, що стане максимальним підйомом серед країн G7.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.