Великобританія мусить зупинити ріст цін на нерухомість - Єврокомісія

Середа, 4 червня 2014, 11:29

Сполучене Королівство повинне приборкати швидко зростаючі ціни на нерухомість, особливо в Лондоні,  підвищити податки та урізати витрати, щоб збільшити свою стійкість до фінансових потрясінь, попередила Європейська комісія під час щорічного представлення своїх директив.

За останній рік британські ціни на житло зросли найбільше за останні сім років, згідно з даними, опублікованими 3 червня будівельною спілкою "Nationwide". Середня вартість будинку у Великобританії складає £186 512 (близько € 229 144), тобто вище, ніж будь-коли раніше, після 13 місяців послідовного зростання.

Ціни на житло зросли на 11,1 % порівняно з травнем 2013 року. Це найбільший стрибок з червня 2007. Відсутність житла змушує покупців брати більш іпотечних кредитів, що становить небезпеку для фінансової стабільності країни, заявила Комісія в своїх щорічних рекомендаціях по економічній політиці державам – членам ЄС .

"Незважаючи на те, що пропозиція нового житла збільшилась, вона залишається низькою і не виправдала попиту. В поєднанні з низькими процентними ставками і легкими умовами іпотечного кредитування, це спровокувало підняття цін на житло в деяких частинах Сполученого Королівства, зокрема, в Лондоні ", говориться в рекомендаціях.

"Влада повинна продовжувати стежити за цінами на житло та іпотечними заборгованостями, а також повинна бути готовою вжити відповідних заходів".

У Великобританії за політику врегулювання цін на ринку нерухомості відповідає Комітет з фінансової політики. Він є частиною Банку Англії і займається моніторингом та вжиттям заходів проти системних ризиків фінансової системи в цілому.

Комітет з фінансової політики відмовився коментувати рекомендацій Комісії, але опублікує звіт про фінансову стабільність в кінці цього місяця.

За прогнозами, Велиобританії також не вдасться виконати вимоги Єврокомісії стосовно зменшення дефіциту бюджету (за законодавством ЄС він не повинен перевищувати 3% ВВП).  Тим не менш, очікується, що у 2014-2015 роках загальний дефіцит державного бюджету у Великобританії складе 5%, а вже у 2016-2017, тобто через два роки після терміну, встановленого ЄС, цей показник впаде до 2,4% ВВП.

Рекомендації будуть обговорюватися міністрами і лідерами ЄС в кінці цього місяця. Вони були зроблені для 26 країн, за винятком Греції та Кіпру, які знаходяться в рятівних програмах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: